Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří lov na gaye: 60 lidí skončilo za mřížemi, jsou prý „nakažliví“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. září 2017
08:50

Nejméně 60 homosexuálů a transgenderových osob bylo zadrženo při policejních raziích v Ázerbájdžánu, napsala agentura AP s odkazem na místní aktivisty za lidská práva. Místní soudy údajně poslaly některé ze zadržených až na 30 dní do vězení. Podle svědků bylo několik osob i brutálně napadeno.

Homosexualita nepatří v Ázerbájdžánu mezi trestné činy od roku 2000, v zemi však i přesto panuje silná nevraživost vůči LGBT komunitě. Podle Gulnary Mehtiyevy z místní organizace pro ochranu práv menšin je masové zatýkaní, které začalo 18. září, vůbec nejrozsáhlejší razií proti sexuálním menšinám v zemi. Podle průzkumů Mezinárodní asociace gayů a lesbiček z minulého roku je to 49. nejhorší země, kde být homosexuálem.

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že zatýkání vyvolaly stížnosti občanů na „neuctivé chování vůči ostatním“. „Už dříve tady proběhly razie proti LGBT komunitě, ale tahle byla dosud největší. Zátah byl systematický a policie prošla téměř celé město,“ řekl právník Samet Rahimli, který pomáhá koordinovat právní zastoupení obviněných. Podle něho bylo nejméně 46 lidí odsouzeno k deseti až 30 dnům ve vězení, jedná se prý o v Ázerbájdžánu běžný trest.

Ministerstvo vnitra popírá, že by se policie zaměřila jen na homosexuály a transgenderové osoby. „Zásah nebyl namířen proti sexuálním menšinám. Zadržení svým chování obtěžovali ostatní, navíc nemocniční pracovníci věří, že tyto osoby jsou nosiči nakažlivých chorob,“ stálo v oficiálním prohlášení vlády. Žádné další detaily z razie vláda neposkytla.

Deník The Guardian je v kontaktu se třemi gayi, kteří byli při razii zatčeni. Žádný z nich si nepřeje být jmenován, muži se nyní v Ázerbájdžánu skrývají před policií. Jeden z nich deníku sdělil, že ho ve vazbě brutálně zbili. Muž musel zaplatit pokutu dva tisíce korun, aby ho propustili. „Řekli mi, že jestli mě někdy potkají na ulici, zase mě zatknou. Bojím se vycházet z domu,“ řekl.

Nezisková organizace Human Rights Watchs a další organizace prosazující lidská práva Ázerbájdžán a jeho netoleranci vůči LGBT komunitě už dlouho kritizují.