„Zhruba 60 procent živočichů se podaří vyléčit úplně a vrátí se do přírody. Některým zůstane handicap a musejí zůstat v zajetí natrvalo. A některá zvířata jsou bohužel zraněna tak vážně, že musí být utracena. Považujeme ale i to za pomoc, protože bez lidského zásahu by tato těžce zraněná zvířata umírala v přírodě i několik dní,“ uvedla tisková mluvčí pražských lesníků Petra Fišerová.

Letos se v záchranné stanici zatím objevilo 3 480 zvířat, jejich počet přitom neustále roste. Za celý loňský rok tu pomohli 3 707 živočichům, od počátku existence v roce 2012 pak celé číslo činí 16 424 zvířat.

Mezi nejčastější případy, při kterých se záchranná stanice dostává do akce, patří poranění po srážce s autem, po nárazu do skla nebo při pokousání jiným zvířetem. Odborníci také často pomáhají malým nesamostatným mláďatům, která osiřela nebo vypadla z hnízda.

„Každé roční období má svá specifika a pacienti naší záchranné stanice většinou přesně kopírují to, co se právě děje v přírodě,“ prozradila dál Fišerová. Na podzim se tady proto starají hlavně o ježky, netopýry a labutě.

Připomeňte si některé případy, které v záchranné stanici dosud řešili:

Fotogalerie
44 fotografií

Takhle záchranná stanice po loňské zimě vypouštěla do přírody králíky: