Známý herec se zatím z neznámých důvodů v sobotu odpoledne zřítil ze zábradlí Karlova mostu do Vltavy. Z vody ho vytáhli dva polští záchranáři, kteří se kolem plavili výletní lodí. „Muž ležel bez známek života na hladině. Obrátili jsme ho obličejem nahoru, popadli pod rameny a plavali jsme s ním k naší lodi. Když jsme ho vytáhli na palubu, nejevil známky života, v obličeji byl sinalý,“ popisovali chrabří muži Blesku dramatické momenty.

Mimo jiné se nechali také slyšet, že pro jejich snahu poskytnout muži pomoc neměla posádka lodi moc pochopení. Měla jim údajně skok do vody zakázat kvůli tomu, že by jim za to hrozila pokuta. Majitel lodi i kapitán, který ji řídil, se ale shodli na tom, že turisté situaci nepochopili správně.

VIDEO: Polští záchranáři, kteří vytáhli Třísku (†80) z vody: Bránili nám v tom!

Video
Video se připravuje ...

Polští záchranáři, kteří vytáhli Třísku (†80) z vody: Bránili nám v tom! FTV Prima

„Oni blázni chtěli skákat už seshora, tak proto jim to ta servírka zakázala,“ vysvětloval pro TV Nova kapitán Jan Vyskočil, který měl na paměti také jejich bezpečí, a tak s lodí začal manévrovat blíž k tělu Třísky. „Ono to není sranda, když má ta voda čtyři stupně, tak jako normální člověk, když tam skočí, tak skončí jako ten utopený,“ líčil muž, podle kterého navíc manévry v místě nebyly vůbec snadné.

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

Poláci měli dále výhrady i k postupu policie. Také veřejnost se posléze začala divit, proč na místě nezasahovala alespoň poříční policie. „Služební loď městské policie se v té chvíli nacházela pod Vyšehradskou skálou a strážníci tedy vyhodnotili, že plavba přes plavební komoru by trvala přibližně pětadvacet minut,“ řekla pro FTV Prima mluvčí Městské policie hlavního města Prahy Irena Seifertová.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu

Dvojice Poláků stihla hereckou legendu dostat na loď a později na pevninu za zhruba 7 minut. Tam prý situaci převzaly složky záchranného systému. „Přijela policie, později záchranka. Policajt nepomáhal. Jak přijela doktorka, tak jsme poodstoupili,“ popsali muži. Jejich tvrzení přitom policie nepopírala, pouze podala vysvětlení, proč se nikdo k akci neměl.

„Resuscitace dotyčnému již byla poskytována, policista byl připraven pomoci, nicméně o tuto pomoc nebyl nikým požádán,“ uvedl pro FTV Prima mluvčí policie Tomáš Hulan s tím, že další člověk by se během záchrany na místě pouze pletl pod nohama. Ať tak či tak, představitel Radúze i krále Leara nakonec zraněním podlehl v nemocnici. Podle vyjádření některých odborníků navíc pád do této hloubky ani nemohl přežít.

VIDEO: Jan Tříska a jeho 60 let v českém filmu

Video
Video se připravuje ...

Jan Tříska a jeho 60 let v českém filmu Youtube

Vše o smrti Jana Třísky čtěte zde>>

 

Fotogalerie
65 fotografií