„Koordinační schůzka je večer,“ prozradil včera Blesku zdroj z naší první scény. „Uvidíme, jestli bude poslední rozloučení s Janem Třískou ve zlaté kapličce, ale dá se to předpokládat,“ dodal nejmenovaný zdroj. Vše závisí na vdově, která žije v Los Angeles. „Vše se dozvíte ve čtvrtek,“ dodal k tomu ve středu ráno mluvčí ND Tomáš Staněk.

Chadimová se původně chystala přiletět do Prahy dnes. Měla svého muže navštívit na natáčení filmu Na střeše. „Když se v sobotu od produkce dozvěděla, co se stalo, okamžitě se snažila získat letenky s dřívějším odletem,“ potvrdil Blesku rodinný známý. Do Prahy za manželem se jí ale nepodařilo dostat včas. Tříska zemřel v pondělí ve dvě hodiny ráno v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Video
Video se připravuje ...

Polští záchranáři, kteří vytáhli Třísku (†80) z vody: Bránili nám v tom! FTV Prima

Poslední rozloučení tak vdova začala plánovat už z ciziny. A její první kroky po komplikovaném přeletu do Prahy (do uzávěrky nebylo zřejmé, zda už v Česku je – pozn. red.) měly vést právě do Národního divadla, kde její manžel zářil v letech 1959 až 1966.

Na prknech ND Tříska ztvárnil řadu výrazných rolí, z nichž nejznámější byl Romeo, kterého hrál v roce 1963 po boku Marie Tomášové (88). „Byl jsem hloupý, vzpurný mladík, který měl jen to drzé čelo,“ vzpomínal herec. Ze zlaté kapličky odešel do právě vznikajícího Divadla za branou.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu.

Fotogalerie
68 fotografií