Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdo „kašle“ na práva gayů? Strany dostaly vysvědčení, řada jich propadla

Autor: Zuzana Zelenková, ČTK - 
27. září 2017
06:05

Jedenáct politických stran dostalo v úterý vysvědčení. Udělila jim ho Koalice pro manželství. Hodnotila je podle toho, jak jsou „gay friendly“ (přátelské ke gayům). Organizace ale podle svých slov nechce lidem říkat, koho mají volit. Jen jim dává tipy na konkrétní politiky, kteří jsou podle ní víc nakloněni tomu, aby se homosexuální páry mohly brát, nebo adoptovat děti. Nejlépe dopadli Zelení a Piráti. Kdo pohořel?

Známkování bylo jako ve škole. Jedničku dostali Zelení, dvojku mají Piráti, dvě minus pak ANO. Trojku si vysloužili Starostové a nezávislí (STAN), tři minus ČSSD. Se čtyřkou skončili komunisté. Pětku obdrželi lidovci, ODS, TOP 09, SPD a Svobodní.

Aktivisté vybrali strany, které měly v červnovém průzkumu více než dvouprocentní podporu. Sledovali tři kritéria. Zaměřili se na to, jak poslanci a poslankyně hlasovali v tomto volebním období o zařazení novely o registrovaném partnerství do programu dolní komory. Porovnávali i programové dokumenty a oslovili také krajské lídry. Chtěli odpověď na to, zda jsou pro manželství pro všechny a pro přiosvojení.

„Vysvědčení vznikalo podle toho, jestli politici hlasovali pro novelu v Poslanecké sněmovně, nebo se vyfotili v tyrkysovém tričku a aktivně podporovali kampaň za účelem osvojení anebo nějakým jiným způsobem my víme o jejich postoji k tématu. Ovšem e-mail jsme posílali všem,“ popsala způsob, kterým známkování vzniklo, Adéla Horáková z Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD).

Ovlivňuje postoj ke gayům volby? 

Blesk.cz oslovil k tématu několik osob z gay komunity s otázkou, zda při volbách reflektují i to, jak se daná strana staví ke gay problematice. Odpovědi nebyly jednoznačné.

„Jsem gay, nestydím se za to, myslím, že bychom měli mít právo adoptovat dítě, je spousta dětí v dětských domovech, dáme jim stejnou lásku jako hetero páry. Ovšem víc mě trápí třeba příživnictví, nebo narkomani, takže ve volbách taková anketa pro mě není rozhodující,“ uvedl například Marek K.

Jan M. poznamenal, že postoj k LGBT problematice ho během voleb u výběru strany vůbec neovlivňuje.

„Vedle dalších témat je pro mě postoj k téhle otázce při rozhodování u voleb jedním z hlavních. Nemůžu volit stranu, která toto nepovažuje za otázku lidských práv. Rovné manželství a možnost adopcí pro všechny je něco, co už tu mělo být dávno. Omezovat práva části společnosti je absurdní. Zejména v něčem tak soukromém, jako je rodina,“ vyjádřila své rozhořčení naopak Monika B.

I František Daněk popsal, že by spíše volil strany, které adopci gayi podporují. „Co se týká adopce, tak jsem pro. Jak u dítěte partnera, tak pokud by chtěli adoptovat i cizí, ale tam by musela proběhnout předtím řádná kontrola. Co se týká manželství, tam jsem s tím napůl. Registrované partnerství ano, hlavně aby měli jistotu, že po sobě mohou dědit, ale svatba mi přijde do určité míry tím zbytečná,“ uvedl.

PROUD: Je to teprve začátek

Na svém webu Koalice pro manželství upozorňuje i na možnost kroužkování při volbách. Ovšem v žádném případě tím prý nechce diktovat, koho by lidé měli volit. „My neříkáme, koho mají lidé volit. Jen upozorňujeme na to, jak politici odpovídali,“ uvedl Czeslaw Walek z Prague Pride. Ten doufá, že kroužkování a projekt (jde o portréty, na jednom je například matka gaye, která by si se synem ráda jednou zatančila na jeho svatbě, pozn. red.), který rozjeli na podzim, a upozorňuje také na potřeby rodin homosexuálů, pomůže voličům.

I Horáková tvrdí, že chtějí pouze ukázat možnosti a ne nutit voliče do konkrétních politiků. „Já myslím, že i kroužkování je informace pro voliče. Kdyby voliči chtěli dát preferenční hlas, tak budou vědět, že nám takhle odpověděl. Jak si to lidé zváží, je na nich. Ani to bych neviděla jako přímé doporučení. Informaci tady máte a zvažte ji, jak chcete,“ uvedla Horáková.

Ta upozorňuje, že anketou jejich aktivity pouze začínají. Uskupení by rádo dál komunikovalo s politiky a poskytovalo jim cenné rady, jak být ke gayům přátelštější.

Gayové a lesby mohou v Česku uzavírat registrované partnerství od července 2006. Do manželství dvojice žen či mužů vstupovat nemohou. Registrované páry nemohou ani adoptovat děti. Novelu, která měla umožnit takzvané přiosvojení - tedy osvojení biologického potomka partnera či partnerky, zákonodárci v tomto volebním období neprojednali. 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa