Že je Praha oblíbeným cílem turistů, dokazuje i nedávná studie Mastercard Global Destination Cities Index. Podle ní sem loni přijelo 6,1 milionu přespávajících mezinárodních návštěvníků a byla 20. nejnavštěvovanějším místem světa! Udržela si tak pozici z předminulého roku. Letos by mělo Prahu podle studie navštívit o 4,5 procenta lidí více.

V čele žebříčku je opět thajský Bangkok (19,4 milionu) následovaný Londýnem, Paříží, Dubají a Singapurem. Praha patří podle studie mezi města, o která rok od roku roste zájem. „Počty návštěvníků, kteří se v daném městě zdrželi alespoň jednu noc, v roce 2016 vzrostly. Odhady pro rok 2017 zůstávají optimistické, s výjimkou New Yorku. Největší nárůst počtu návštěvníků se očekává v případě Tokia,“ uvedl prezident společnosti Mastercard Carlos Menendez.

Za nákupy i za zábavou

Prahu devět z deseti cizinců vyhledává kvůli poznávání, nakupování a zábavě. Největší část útrat návštěvníků Prahy jde na stravování (29,3 procenta). Podle tohoto kritéria náleží Praha mezi trojici měst, kde útraty za stravování tvoří největší podíl na celkových výdajích. Více je to z nejvíce navštěvované elitní světové dvacítky jen v Soulu (47 procent) a Istanbulu (33,6 procenta).

Praha je 20. nejnavštěvovanějším městem světa:

Další podstatnou výdajovou položku v hlavním městě ČR tvoří ubytování s podílem 28,7 procenta. Následují nakupování (24,7 procenta) a místní služby (12,3 procenta). Zbylých pět procent výdajů tvoří náklady za dopravu.

Mastercard Global Destination Cities Index zahrnuje 132 měst a řadí je podle počtů přespávajících zahraničních návštěvníků a jejich útrat. K odvozování počtů přespávajících zahraničních návštěvníků a výše jejich výdajů se používají veřejně dostupná data.

Podle Českého statistického úřadu loni přijelo do ČR téměř 9,3 milionu zahraničních turistů. Proti roku 2015 to představovalo růst o 6,7 procenta.