„Je třeba si uvědomit, že kromě těch dvou plavebních kanálů, je tam tak 50 až 70 centimetrů vody. Takže když skočíte, je jasné, že se člověk zmrzačí,“ okomentoval pro lidovky.cz tragickou událost Roman Kotrč. Ten je jedním ze tří lidí, kdo dohlíží na ochranku provozovanou Sdružením výtvarníků Karlova mostu.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu

Jejím úkolem je právě dohlížet, aby po zábradlí a po sousoší nikdo nelezl. „Dvacet čtyři hodin denně, situaci tam monitorují pravidelně,“ popisuje práci ochranky Kotrč, podle nějž k podobným výtržnostem na mostě dochází i několikrát denně. „Lidé tam lezou pořád, obzvláště je to nyní velice módní u Asiatů. Hodně se nám tam pohybují ve svatebních šatech a fotografové jsou někdy až agresivní. Ale když se jim to důrazně vysvětlí, tak poslechnou a slezou,“ popisuje muž.

Někteří jedinci jsou ovšem daleko problematičtější a domluvit si nenechají. Kotrč například vzpomíná na mladíka, který měl na zábradlí rozložené své básně. „Ochrance řekl, že je jen přednáší. A najednou hupsnul do řeky a plaval směrem k Tróji. Když se tohle stane, je jasné, že pak se volá záchranka, policisté nebo rodina,“ vysvětluje šéf ochranky pro lidovky.cz.

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

Proč tedy ochranka nějakým způsobem nezabránila pádu známého herce? „Ochranka přesně ví, co má dělat. Zakročila by. Ale pan Tříska se choval úplně normálně, byl v klidu,“ brání své podřízené Kotrč a popisuje, co se údajně v sobotu odpoledne na Karlově mostě událo: „Pan z ochranky k němu došel a požádal ho, aby slezl dolů. Pan Tříska se zeptal proč. Ochranka mu na to řekla, že to je národní kulturní památka. Pan Tříska seskočil dolů, omluvil se a naprosto v klidu odešel pryč.“

VIDEO: Co Jana Třísku (†80) tížilo na srdci? Svět je plný krutosti...

Video
Video se připravuje ...

Co Jana Třísku (†80) tížilo na srdci? Svět je plný krutosti... Petr Soukup

„Nemohl dělat nic víc než ho vyzvat, aby slezl, protože naše pravomoci jsou velice omezené. Tak ho vyzval. Nic jiného dělat nemohl,“ tvrdil pro lidovky.cz Kotrč. Jenže netrvalo dlouho a Tříska se zmítal ve vlnách. Zřejmě se tak musel i po napomenutí ochranky zase vyškrábat nahoru na sochu. Co se stalo poté, ale zatím není jasné. Pracovník ochranky prý pád neviděl a ani záznam z místních kamer ho podle policie nezachytil.

VIDEO: Polští záchranáři, kteří vytáhli Třísku (†80) z vody: Bránili nám v tom!

Video
Video se připravuje ...

Polští záchranáři, kteří vytáhli Třísku (†80) z vody: Bránili nám v tom! FTV Prima

Vše o smrti herce Jana Třísky na Blesk.cz zde>>

Fotogalerie
66 fotografií