Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Palestinec u Jeruzaléma zastřelil tři izraelské policisty. Zbraň vytáhl zpod košile

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
26. září 2017
09:20

Tři izraelské policisty v úterý zabil a jednoho zranil palestinský střelec v židovské osadě na Západním břehu Jordánu, oznámil izraelský armádní rozhlas. Sedmatřicetiletý útočník byl při akci podle policie zabit.

Palestinec ráno pronikl ve skupině dělníků k zadnímu vstupu do osady Har Adar nedaleko Jeruzaléma. Izraelské hlídce se zdál podezřelý, takže ho zastavila. Muž zpod košile vytáhl zbraň a začal střílet. Policisté palbu opětovali a zabili ho. Policejní mluvčí označila incident za teroristický útok. Zraněný policista je podle zdravotníků v kritickém stavu.

Podle izraelského tisku střelec pocházel z vesnice Bajr Súrík, která leží na Západním břehu Jordánu, a měl povolení k práci v židovských osadách.

Násilnosti, při nichž Palestinci na Izraelce útočí noži, střelnými zbraněmi nebo automobily, začaly v září 2015. Zahynulo při nich na izraelské straně téměř 50 osob, na palestinské 260. Většina zabitých Palestinců byli útočníci. Naposledy v polovině srpna zaútočil na Západním břehu mladý Palestinec nožem na izraelské pohraničníky. Jeden z Izraelců byl zraněn, útočník byl zabit.

Incidenty vyprovokovaly pokusy některých židů modlit se na Chrámové hoře v Jeruzalémě, což bezpečnostní předpisy nedovolují. Židé tam sice mohou chodit, ale nikoli se modlit, i když je to podle tradice místo, kde stával židovský chrám.

Mluvčí palestinského radikálního hnutí Hamas k dnešnímu incidentu prohlásil, že „teroristický útok v oblasti Jeruzaléma je novou kapitolou v intifádě Al-Kuds, jež dokazuje, že jakékoli snahy o judaizaci nic nezmění na tom, že Jeruzalém je arabské a islámské město“, přičemž použil arabský název pro Jeruzalém. Intifáda je označení pro lidové povstání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi