„Mluvili jsme spolu i o těch posledních věcech v pomíjivém lidském bytí. A velmi krásně. Vím jedinou věc, že to těžce prožíval – a řekl mi – Martine, po osmdesátce je to všechno jinak. Věř mi!“ svěřil se profesor Martin Hilský (74), překladatel a shakespearolog, při vzpomínce na zesnulého herce.

Sám Tříska prohlásil, že se bojí stáří. „Zrovna jsme o tom mluvili se Zdeňkem Svěrákem. Ale Zdeněk se zdá být k tomu problému běžícího času takový... nonšalantní. Kdežto já, ať dělám, co dělám, té nonšalance nějak nedokážu dosáhnout. Já se bojím, víte? Já se bojím přibývajícího času,“ řekl herec v rozhovoru pro Lidové noviny.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Jan Tříska (†80): V posledním rozhovoru pro Blesk litoval, že nedostává ceny... Petr Macek, Petr Soukup

Možná chtěl rozhodnout o svém životě ještě v plné síle, podobně jako herec Vlastimil Brodský (†81). „Spatřuji jistou podobnost se smrtí Brodského. Myslím, že to jsou podobné motivy, protože stáří není žádná radost...,“ potvrdila nepřímo herečka Vlasta Chramostová (90). „Myslím, že světoběžník přišel domů umřít... Už Voskovec říkal, že domov není tam, kde si pověsíš klobouk, ale kde se pověsíš...,“ řekli.

Těžko říct, zda to byly obavy z pokročilého věku, co se mu v sobotu na Karlově mostě honilo hlavou, když usedl na kamenné zábradlí nohama k chladné Vltavě. Chystal něco, šlo o náhlý zkrat v hlavě, nebo byl jeho pád jen dílem náhody? Podle přátel z Ameriky míval deprese a lékaři mu naordinovali běhání jako prostředek proti stresu a napětí. „Jenže před několika lety Jan při běhání spadl pod Pražským hradem z výšky asi pět metrů. Hrozně se potloukl,“ vzpomíná jedna z hereček.

„Čeští lékaři ho od běhání zrazovali. Prý si ničí klouby a hlavně si může zase ublížit. Radili mu jízdu na kole,“ dodává. Ta herci ale tolik nevyhovovala. Podle krajanů z Los Angeles byl Tříska i trochu zklamaný, že nedobyl Ameriku tak jako například před ním Jiří Voskovec (†76), který byl jeho velkým idolem.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu.

Fotogalerie
29 fotografií