Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Učitelům i policistům přidají. Vláda odklepla rozpočet, Kalousek ji kritizuje

Autor: ČTK, Mii - 
25. září 2017
14:05

Sobotkova vláda se dohodla jednomyslně na rozpočtu pro rok 2018. Počítá se schodkem 50 miliard a zahrnuje přitom i navýšení rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun. To podle minisra školství Stanislava Štecha (ČSSD) bude stačit na odměňování škol podle kvality. Odbory odvolávají stávkovou pohotovost, přidáno dostanou i policisté a hasiči, což podle Milana Chovance (ČSSD) znamená, že se „kruh uzavřel“.

Vysoké školy hrozily, že pokud k navýšení peněz nedojde, budou protestovat. Stávkou hrozily i školské odbory. Finální podobu státního rozpočtu bude schvalovat vláda vzešlá z říjnových voleb.

Podle ministerstva financí jsou příjmy státního rozpočtu jsou pro rok 2018 navrženy 1314,5 miliardy korun, výdaje by měly naopak činit 1364,5 miliardy korun. Deficit by tak měl zůstat domluvených 50 miliard korun.

Přidají učitelům i důchodcům

Vláda během pondělního jednání také potvrdila, že zaměstnanci ve veřejné správě a členové bezpečnostních sborů, tedy policisté, hasiči či příslušníci vězeňské služby, dostanou od listopadu přidáno deset procent. Učitelé v regionálním školství 15 procent. Zároveň kabinet schválil od ledna růst průměrných důchodů o 475 korun měsíčně.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která čelila kritice vládní kolegyně Karly Šlechtové (ANO) za to, že přidání důchodcům v průměru o 475 korun ohlásila ještě před projednáním s ministrem financí, novinářům řekla, že jednotlivé položky rozpočtu byly už dohodnuty před schůzí vlády, takže jednání nebylo bouřlivé. 

„Dnes už nebyly žádné hádky, žádné diskuze,“ uvedla Marksová. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) návrh rozpočtu na Twitteru označil za kompromis možného.

Růst platů, důchodů nebo příjmů vysokých škol umožnilo navýšení příjmů rozpočtu zhruba o 21 miliard korun proti červnovému návrhu. K tomu ministerstvo financí přistoupilo po zlepšení odhadu vývoje ekonomiky a výběru daní. Navíc jednotlivá ministerstva uvolnila ze svých rezerv zhruba deset miliard korun.

Vysoké školy chystaly protesty

Vysoké školy původně požadovaly zvýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun, které jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). V pátek oznámily, že pokud jim vláda dá méně než tři miliardy korun navíc, uspořádají v říjnu protesty. Rozpočet vysokých škol stagnuje několik let kolem 21 miliard korun.

Po pondělním jednání vlády se tak v úterý odpoledne chtějí sejít předsednictvo České konference rektorů, předsednictvo Rady vysokých škol a vysokoškolských odborů a rozhodnout o svém dalším postupu. Vzhledem k odsouhlasenému navýšení se ale plánovaný „Týden pro vzdělanost“ počátkem října místo protestů ponese v duchu obvyklého zahájení nového vysokoškolského školního roku.

Také odbory zruší stávkovou pohotovost. Důvody k ní pominuly, když vláda rozhodla o zvýšení platů a rozpočtu VŠ, řekl šéf ČMKOS Josef Středula. Odbory krok vlády ocenily.

Kalousek: Vláda vede podle rozpočtu politiku bez vize a priorit

Dnešní schválení návrhu státního rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun vládou se však neobešlo ani bez kritiky. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska dokládá, že kabinet vede politiku bez vize, priorit a zodpovědnosti k zítřku.

Exministr financí upozornil například na vysoký počet státních zaměstnanců i nízké investice. „Vláda schválila návrh, který má několik historických primátů. Jedná se o dosud nejvyšší výdaje a jedná se také o nejvyšší počet státních zaměstnanců, které si platíme ze svých daní,“ upozornil Kalousek. Na investice do budoucnosti podle něj přitom kabinet počítá v rozpočtu s nižší částkou než předchozí vlády v době krize. „Je to politika bez vize, bez priorit a bez zodpovědnosti k zítřku,“ dodal předseda Topky.

Chovanec: Pravice jim to vzala, my vracíme

Naopak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že vláda svými současnými kroky napravuje pochybení předchozí pravicové vlády. „Kruh se dnes uzavřel. Konečně můžeme říci, že jsme bezpečnostním sborům vrátili všechno to, co jim pravice nesmyslně vzala,“ uvedl na Twitteru. Reagoval tak na to, že např. policisté, hasiči, celníci či příslušníci vězeňské služby dostanou od listopadu přidáno deset procent.

Za čtyři roky vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bezpečnostním sborům přidala 25 procent, což představuje průměrně 5 000 korun hrubého. Policejní sbor má zhruba 40 000 lidí, hasičů je přes 9 700. Průměrný plat u policie i hasičů byl před zvýšením kolem 35 000 korun.

„Ekonomika roste a bezpečnostní sbory si zaslouží spravedlivý růst platů. Tarify vzrostou od listopadu o deset procent,“ podotkl Chovanec. „Plníme, co jsme slíbili,“ uvedl na Twitteru místopředseda ANO a ministr obrany Martin Stropnický k růstu mezd, který se týká i vojáků.

Ťék: Před volbami je lákavější přidat na mzdách, než na silnice

Nepříliš nadšený však byl z vládního postupu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). „Mě by se líbilo, kdyby tam bylo těch požadovaných zhruba 7 milaird navíc, což by nám pomohlo začít všechny stavby,“ uvedl. „Je před volbami a bohužel mám pocit, že je předvolebně víc lákavé přidat na mzdách než přidat na silnicích, ale já bych chtěl ubezpečit diváky, posluchače, že stavět budeme,“ dodal.

Nárůst platu ve veřejném sektoru se přitom týká velkého počtu lidí. Ve veřejných službách pracovalo loni podle informačního systému o průměrném výdělku 626 100 lidí - 410 800 žen a 215 300 mužů. Platil je stát a veřejné rozpočty.

al.bunda ( 25. září 2017 16:05 )

Já pořád nechápu proč té ožralé tlamě dává někdo prostor aby blil ten zelený sliz na všechno a na všechny.Kdyby měl trochu kriticky vyvinuté myšlení tak jde a skočí z Karláku do Vltavy a vsadím se že jemu by nikdo nepomohl👎

bullshit ( 25. září 2017 15:03 )

Přidaji všem křiklounum. Jen na ty co ty peníze tvoří pro společnost, na ty dělníky a lidi ve výrobě atd se nějak opět pozapomnělo. Nemají za sebou nažehlené odborářské bossy a vychcandíry co křičí. Vláda opět podlehla tlaku a zasekla i v době fungujícího hospodářství další sekyru 50 000 000 000,-Kč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa