Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Povinná maturita z matematiky poškodí část studentů.“ Vláda projedná námitku poslanců

Autor: mah, ČTK - 
25. září 2017
06:00

Vláda se pravděpodobně zapojí do soudního řízení u Ústavního soudu. Ten má projednat návrh skupiny 42 poslanců na zrušení části školského zákona, která vládě dává možnost určit, na kterých školách bude povinná maturita z matematiky. Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) vládě doporučí, aby soudu navrhla zamítnutí poslaneckého návrhu.

Na gymnáziích a lyceích má být povinná zkouška zavedena od jara 2021, v dalších oborech s výjimkou zdravotnických, sociálních a uměleckých o rok později. Vláda o tom rozhodla letos v únoru. Názory odborné obce na vhodnost tohoto opatření se různí.

Sporná část školského zákona říká, že vláda svým nařízením stanoví obory vzdělání, „v nichž je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky“.

Vzhledem k tomu, jak velkého počtu lidí se v současnosti maturity týkají, by podle poslanců měl rozsah zkoušky určovat přímo zákon, nikoliv vláda prostřednictvím svého nařízení. Vadí jim, že o zavedení povinné maturity rozhodla sama vláda a nevyjádřil se k ní Parlament.

Matematika je důležitá, ale...

Podle poslanců, kteří se obrátili na Ústavní soud, poškodí povinná matematika studenty s nadáním pro jiné předměty, ale také některé obory a školy, které kvůli povinné zkoušce mohou pocítit odliv zájemců o studium. Pochybují, že se podaří nastavit jednotnou zkoušku z matematiky tak, aby nebyla buď příliš lehká pro elitní gymnázia, anebo příliš těžká pro některé odborné školy.

Poslanci nezpochybňují, že matematika je důležitá pro tvorbu logického myšlení a výchovu přemýšlivého člověka. Její význam je podle nich jasný, nicméně to není důvod, aby z ní museli maturovat všichni. „Cílem by neměla být maturitní zkouška sama o sobě, ale naopak úspěšné zvládnutí obsahu učiva, kdy student prokáže jeho dostatečnou znalost. A to jistě lze i bez maturitní zkoušky v daném předmětu,“ stojí v návrhu.

Jan Chvojka by chtěl ve spolupráci s ministrem školství Stanislavem Štechem (za ČSSD) vypracovat k návrhu poslanců pro Ústavní soudu podrobné vyjádření vlády. Kabinet by pak u soudu zastupoval zřejmě ministr školství.

Za skupinu poslanců jedná Ivana Dobešová (za ANO). Návrh zpracoval advokát Zdeněk Koudelka a jako soudce zpravodaj jej řeší Jiří Zemánek.

aleksandra ( 25. září 2017 20:37 )

Nesouhlasím, každý má talent na něco jiného a jsou obory, které matematiku tolik nepotřebují (bohatě postačí, když student projde při normálních testech ve škole). Maturovat by lidi měli z toho, co pak ve svém oboru využijí.

aleksandra ( 25. září 2017 20:33 )

Jiří Růžička to má v hlavě srovnané. Cpát oborům matematiku, které jí nepotřebují, může opravdu jenom trouba. Ale je to přesně v souladu se současnou vládou - pořád někomu něco nařizovat a přikazovat, to by jim šlo!

11karel11 ( 25. září 2017 15:50 )

Alespoň kdejaký blb nebude mít maturitu.

europa ( 25. září 2017 09:10 )

Matematika do maturity patří. Pokud ji někdo neumí, tak nemá u maturitních zkoušek co dělat. Dneska udělá maturu i vysokou kdejakej trouba, vzdělanost národa prudce klesá. Tímto tempem bude z nás národ troubů, jako jsou ušáci. Hlavně, že učitelé furt chtějí přidat na platě, ale práce, kterou odvádějí, stojí za velký kulový.

kukuku ( 25. září 2017 08:39 )

Ještě svůj příspěvek zdokonal, že učitelé chudáčky patřící na učňák (souhlas s balika ) matematiku naučí, když dostanou plat 130% průměrné mzdy a z fleku můžeš dělat ministra školství. A základní logiku ministerstva také máš: znalosti jsou v podstatě nepotřebné, stačí snižovat nároky na studenty tak, aby jich aspoň polovina maturitu udělala a máme vyděláno. A drobnost - to, co podle tebe je matematika - spočítat si nákup, tomu se neříkávalo matematika, ale "kupecké počty", učilo se to na I.stupni ZŠ a s maturitou to nemá nic společného.

Zobrazit celou diskusi