Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Urážka vkusu.“ Kalašnikovův pomník v Moskvě čelí kritice. Zobrazil chybně zbraň nacistů?

Autor: ČTK, simao - 
23. září 2017
08:51

Ruské sociální sítě a média bouřlivě polemizují o tvrzení, že na nedávno odhaleném moskevském pomníku Michailu Kalašnikovovi je namísto legendární útočné pušky AK-47 zobrazeno schéma jiné zbraně – německé útočné pušky StG 44, kterou za druhé světové války používaly jednotky nacistického Německa. Na údajnou chybičku upozornil vojenský historik Jurij Pašalok.

Autor díla Salavat Ščerbakov přislíbil, že chybu napraví, pokud se opravdu prokáže, že na jedné desce památníku není zobrazen kalašnikov v rozebraném stavu, ale jiná zbraň. „Opravdu budu vděčný, když mi řeknou, kde se stala chyba. Ale zatím věřím nákresům, podle kterých jsme to dělali, a tam bylo napsáno AK-47,“ řekl sochař.

Objednavatel pomníku, předseda sdružení vojenské historie Ruska Vladislav Kononov, mezitím potvrdil, že na památníku je skutečně plánek německé pušky, a tak sochař bude muset desku s tímto vyobrazením z památníku odmontovat a chybu napravit.

Památník, který v pondělí odhalil ruský ministr kultury se slovy o kalašnikovech jako o „opravdové, dá se říci kulturní firemní značce Ruska“, zobrazuje nejen Kalašnikova se zbraní v rukou v nadživotní velikosti, ale součástí jsou i další motivy, včetně zobrazení různých typů kalašnikovů či svatého Jiřího zabíjejícího draka coby symbolu boje dobra se zlem.

Kritici: Pomník je banální hrůza a urážka vkusu

Pomník provázejí i jiné spory. Odpůrci díla tvrdí, že Kalašnikov neměl v životě nic společného s Moskvou, a pomník je prý „jednoznačný symbol imperiálních komplexů a sovětských a postsovětských agresí“, „urážka vkusu“ či „banální hrůza“.

Sochu Kalašnikova s kalašnikovem překřtil režisér Grigorij Katajev na „strašidelného kytaristu-samopalníka“. Nejde jen o estetiku. Další kritici tvrdí, že cosi podobného se vyskytuje snad už jen v KLDR a Mosambiku, což je i pro současné Rusko „dosti divná společnost“. Ale ještě stále je to prý lepší, než kdyby v Moskvě vznikl pomník akademiku Kurčatovovi a veliteli stalinské tajné policie Berijovi coby tvůrcům první sovětské jaderné bomby.

Vzor pro mladé Rusy

 

Konstruktér Michail Kalašnikov přitom zemřel před čtyřmi lety. Podle ministra Vladimira Medinského se stal ztělesněním nejlepších vlastností ruského člověka, skloubením přirozeného talentu s prostotou, poctivostí a organizačním talentem.

Šéf státního průmyslového a zbrojního konglomerátu Rostech Sergej Čemezov prohlásil, že kalašnikov zůstane v dějinách jako symbol spolehlivosti, díky které se tato zbraň tak obrovsky rozšířila po celém světě. A sám Kalašnikov, bezmezně oddaný své práci a vlasti, představuje nejlepší příklad pro mladou generaci Rusů, dodal.

Policie však podle serveru Newsru.com dvakrát zadržela osamělého demonstranta, který proti odhalení sochy protestoval s plakátem „Konstruktér zbraní je konstruktér smrti“. „Přilítlo šest ‚kosmonautů‘, bez vysvětlování ho popadli a odvlekli do antonu,“ vylíčila zásah očitá svědkyně.

„Kosmonaut“ je přezdívka pro policejního těžkooděnce. Demonstranta policisté zakrátko propustili – aby jej po čase v okolí sochy zase zadrželi, protože se hned vydal zpátky k pomníku. Novinářům se svěřil, že z principu protestuje proti propagandě militarismu a vojenské síly v Rusku v jakékoliv podobě.

Kalašnikov se před smrtí ptal na svou vinu za sestrojení zbraně

Server připomněl, že Kalašnikov se krátce před smrtí v dopise hlavě ruské pravoslavné církve ptal, zda na něm spočívá vina za vraždy spáchané zbraní, kterou sestrojil. Patriarcha Kirill mu odpověděl, že zbraň zkonstruoval v dobrém úmyslu a že odpovědnost za zabíjení spočívá nikoliv na konstruktérovi, ale „na zlovolných lidech, kteří úspěchy technického pokroku obracejí ke škodě bližním“.

Kalašnikov, jemuž jeho zbraň zajistila proslulost po celém světě, zemřel 23. prosince 2013 ve věku 94 let v Iževsku, kde se také nachází zbrojovka vyrábějící Kalašnikovovy zbraně. Těch se podle odhadů vyrobilo na 100 milionů kusů. V Iževsku se přišlo rozloučit s konstruktérem během smutečního obřadu na 60 tisíc lidí, než byla rakev převezena do Moskvy.

Pohřeb věhlasného konstruktéra na novém vojenském hřbitově v Mytiščích u Moskvy se konal se státními poctami. Rozloučit se přišel i ruský prezident Vladimir Putin, který na hrob položil rudé růže. Sám Kalašnikov nezískal z rekordních prodejů své zbraně žádné peníze, ale obdržel množství poct, nejvyšší vyznamenání a generálskou hodnost.

tgbg ( 23. září 2017 11:15 )

Zobrazili skutečně zbraň nacistů, ale ruských!!!!

Zobrazit celou diskusi