Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čína zesiluje tlak na Kima. Stopla dodávky oblečení a plynu do KLDR, přibude ropa

Autor: ČTK - 
23. září 2017
09:11

Čína od října omezí vývoz některých ropných produktů do KLDR a s okamžitou platností zakazuje export zkapalněného zemního plynu do sousední země. Podle agentury Reuters o tom informovalo čínské ministerstvo obchodu. Peking zároveň na základě sankcí přijatých minulý týden Radou bezpečnosti OSN vyhlásil okamžitý zákaz dovozu textilu z KLDR. To souvisí se severokorejskými jadernými a raketovými testy.

Čína je zdaleka nejdůležitějším obchodním partnerem severokorejské komunistické diktatury a její účast na mezinárodních sankcích je zcela klíčová. Čínské ministerstvo uvedlo, že přísun ropných paliv do Severní Koreje omezí od 1. října. O jak výrazné omezení půjde, však nesdělilo.

Okamžitý zákaz vývozu textilu, který je druhou největší severokorejskou vývozní položkou, by měl podle odhadů připravit KLDR o roční příjmy ve výši 700 milionů dolarů (15,2 miliardy korun).

RB OSN přijala sankce minulý týden kvůli šestému a doposud nejsilnějšímu jadernému testu, který země provedla 3. září. KLDR rezoluci odmítla a varovala navrhovatele dokumentu, Spojené státy, že brzy pocítí „největší bolest“, jakou kdy poznaly.

Americký prezident Donald Trump navíc ve čtvrtek oznámil další sankce, tentokrát namířené proti osobám a firmám obchodujícím s KLDR a bankám financujícím a umožňujícím obchod se Severní Koreou. Rovněž k tomuto opatření se Čína připojí.

Lavrov: Vůdci by měli „zchladit hlavy“

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sídle OSN v New Yorku označil vzájemné vyhrožování mezi vůdci obou zemí za „dost špatné“ a vyzval k tomu, aby se „zchladily horké hlavy“.

Lavrov řekl, že vojenská hysterie nevede jen do slepé uličky, ale přímo ke katastrofě. Odsoudil jak americké vojenské výhrůžky, tak severokorejský avanturismus.

Trump se mezitím opět opřel do Kima, tentokrát na sociální síti. A to přesto, že ministr zahraničí Rex Tillerson hodlá spor USA a KLDR řešit nadále diplomaticky. Trump označil Kima za „šílence, kterému nevadí, že nechává hladovět a zabíjet vlastní lidi“. Podle amerického prezidenta bude severokorejský vůdce „testován jako nikdy předtím“.

Šéf ruské diplomacie se také ohradil proti pokračujícímu Trumpovu tlaku na Írán, s nímž mají mocnosti dohodu o zastavení jaderného programu. Opětovné projednávání dohody by znamenalo fakticky ji už nedodržovat. V této souvislosti vyzval Washington, aby „nemíchal hrušky s jablky“.

iFender ( 23. září 2017 14:04 )

Korea se rozdelila diky Stalinovi,to je fakt!Dneska zase "Imperialismus Made in Russia" poucuje jak se vse ma resit pritom Kimovi pomahali a chteji nadale pomahat.Nemaji zadnou,ale zadnou odpovednost!To je politika Ruska!

Zobrazit celou diskusi