Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Sexista! Sprosťák!“ Česko bude zastupovat tenisový bouřlivák Nastase, lidé se diví

Autor: mah, ČTK - 
22. září 2017
17:50

Bývalá světová jednička a známý tenisový bouřlivák Ilie Nastase se stane českým honorárním konzulem v Rumunsku. O jeho jmenování dnes informoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který věří, že Nastase bude v diplomacii klidnější než na kurtu. A vyzdvihuje to, že je Nastase v Rumunsku velmi populární. Lidé na sociálních sítích se však právě této volbě diví.

Ilie Nastase je známý především svými výstupy na tenisových kurtech, kde jako kapitán fedcupového týmu dokonce rozbrečel jednu ze soupeřek svých svěřeňkyň. Svým chováním si dokonce vykoledoval zákaz vstupu na akce Mezinárodní tenisové federace (ITF). Nastase nejde pro sprosté slovo daleko. Rozhodčího označil za kr*téna, tenistky za zk*rvené d*vky.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale věří, že v diplomacii bude Nastase klidnější. „Pro Českou republiku je velice důležité, aby v těchto funkcích měla osobnosti, které mají silnou pozici ve své zemi, a pan Nastase je jednou z nejznámějších osobností nejen společenského života. Byl také v politice,“ připomněl Zaorálek, že někdejší tenista působil i jako rumunský senátor.

Vulgarity a zesměšňování

„Jsem rád, že se mi dostalo této cti, je to skvělá funkce. Těší mě, že mě český velvyslanec v Rumunsku navrhl,“ řekl Nastase. Uvedl, že má mezi Čechy mnoho přátel a že doufá v to, že se jednoho dne i naučí dobře mluvit česky.

Nastase proslul jako tenisový bouřlivák a naposledy se takto projevil letos jako kapitán rumunského fedcupového týmu v baráži o Světovou skupinu II. Nejprve pronesl zesměšňující poznámku o nenarozeném dítěti americké tenistky Sereny Williamsové a později se vyjadřoval vulgárně přímo na zápase.

Britská hráčka Johanna Kontaová se tehdy rozplakala a Nastase byl vykázán z kurtu. ITF v červenci udělila tenisové legendě pokutu 10 tisíc dolarů (223 tisíc korun). Do konce roku 2018 se navíc Nastase nesmí na akcích ITF vůbec objevit, byl by mu odepřen vstup.

Zaorálek: Jako diplomat bude muset vážit slova

Zaorálek o záležitosti dnes s Nastasem mluvil, podle něj chování rumunského kapitána na hřišti podléhá i tomu, že sport je emotivní záležitost. „Já mám důvěru v pana Nastaseho. On tady vstupuje na nové pole diplomacie. Tady je situace jiná než ve sportu, my musíme velmi vážit slova. A já jsem přesvědčen, že pan Nastase si to velmi dobře uvědomuje,“ řekl.

Vyjádřil důvěru v to, že bývalá světová jednička bude české zájmy zastupovat dobře. Zaorálek podotkl, že jmenování Nastaseho do čestné funkce je pro něj i „srdeční záležitost“, protože sám hraje amatérsky tenis a kariéru rumunského hráče v době jeho největší slávy sledoval.

Český ministr v této souvislosti uvedl, že se s Nastasem dohodli i na vzájemném tenisovém zápasu, jeho termín ale zatím není jasný.

Bouře na Twitteru: Sexista, rasista, h*vado, kritizují Nastaseho

Jmenování Nastaseho však nezůstalo na sociálních sítích bez povšimnutí. „Pro tenis šovinistický rasista, pro Lubomíra Zaorálka diplomat,“ podotkl uživatel Tomáš Karab na Twitteru a přidávají se další. „Nastase? Totální úlet,“ míní Tomáš Opočenský. „Je to čestná funkce, měl by jí zastávat někdo s jeho chováním? To už jsme se tu zbláznili úplně, pane Zaorálku?“ kritizuje rozhodnutí další z uživatelů Jan Kroha.

„To myslí Zaorálek vážně? To se v Rumunsku nenajde někdo lepší než tohle h*vado?“ nebral si servítky Brňák Marek Raškovský. „Honorárním konzulem Česka v Rumunsku se možná stane usvědčený rasista? To jako vážně?“ podivuje se i Jiří Hošek, dlouholetý a uznávaný zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii, se kterou se nedávno rozloučil. 

K funkci honorárního konzula se neváže diplomatická imunita a zpravidla ani plat. Ministerstvo zahraničí uvádí na svém webu, že návrh na jmenování honorárního konzula i zřízení jeho úřadu dává zpravidla diplomatická mise, tedy velvyslanectví České republiky, v příslušné zemi. Vybraného kandidáta na tuto čestnou funkci pak jmenuje český ministr zahraničí. V konečné fázi se vyjádří i přijímající stát.

„Hlavním úkolem je prosazovat ekonomické, obchodní a kulturní zájmy České republiky, rozvíjet vzájemné vztahy v těchto oblastech a v neposlední řadě též pomáhat českým občanům, zejména pokud se ocitnou v nouzi,“ popisuje ministerstvo roli honorárních konzulů.

VIDEO: Ministr Zaorálek nedávno prodělal autonehodu, vyvázl se štěstím

salto ( 25. září 2017 08:59 )

Asi ta rána do hlavy byla větší než se myslelo

kukuku ( 23. září 2017 10:03 )

Politika potřebuje i lidi, kteří se nebojí říct to, co vidí všichni - třeba že "Král je nahý".

milan1959 ( 22. září 2017 18:23 )

Zao c´ se po bouračce u Lechovic úplně zbláznil

adamice ( 22. září 2017 18:02 )

ODS kritizuje Novu a Primu. Fiala by se chtěl na obrazovce střetnout s Babišem. To Zaorálek se už střetnul. Jenže s nimi se střetnout nechce nikdo. Doufám, že oba skončí v propadlišti dějin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa