Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Merkelovou chtějí poslat do „důchodu“. Expert: Její rivalové nasekali zásadní chyby

Autor: jer, ČTK - 
23. září 2017
05:45

Chtěli sesadit „královnu“ Německa z jejího trůnu. Němečtí sociální demokraté spřádali smělé plány, bez smělých ambic nebyla ani Alternativa pro Německo. Jenže průzkumy hovoří jasně. Angela Merkelová si kráčí pro další vítězství. Liší se však názory, zda bude triumfální, nebo nečekaně hubené. Na čem se ale experti často shodnou, je to, že rivalové kancléřky udělali v předvolební kampani řadu chyb. Jaké?

Těsně před nedělními parlamentními volbami zaostávají o zhruba 14 procentních bodů. Němečtí sociální demokraté (SPD) udělali přitom podle volebního stratéga Franka Stausse v kampani několik zásadních chyb, kterých mohou hořce litovat.

Chtěli ohrozit konzervativní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, jenže ta zůstává nadále favoritem voleb. I přes odpor demonstrantů během akcí Merkelové po Německu. V tomto případě jde pro změnu často o příznivce Alternativy pro Německo (AfD), která na tom však je také hůře, než doufala. 

Kampaň Angely Merkelové provázejí vyjádření podpory i odporu. Kampaň Angely Merkelové provázejí vyjádření podpory i odporu. | Reuters

Expert Stauss: Chybovali při výběru lídra

„Volební kampaně se nevyhrávají jen organizací, ale bez organizace je není možné vyhrát,“ říká Frank Stauss, podle něhož SPD udělala velkou chybu už po několikáté tím, jak vybírala svého volebního lídra. Naráží tím na skutečnost, že letos v lednu se Martin Schulz stal kandidátem SPD na kancléře, když ani on, ani další straníci do poslední chvíle nevěděli, že tomu tak bude.

Schulz se to nakonec dozvěděl od tehdejšího předsedy sociálních demokratů Sigmara Gabriela, který mu oznámil, že se kandidatury vzdává. Řada dalších straníků to zjistila až z médií. „SPD před čtyřmi roky věděla, že přijdou další volby a musela vycházet z toho, že kandidátkou CDU/CSU bude znovu Angela Merkelová,“ podotýká Stauss.

Zranitelná Merkelová

Zdůrazňuje tak, kolik času sociální demokraté měli na přípravu – personální i programovou. Ani v jednom případě ho ale podle Stausse dobře nevyužili. Přitom bylo jasné, že po 12 letech ve funkci bude Merkelová zranitelná.

Vedle pozdního a překotného výběru volebního lídra podle něj druhou velkou chybu SPD učinila volbou předvolebních témat. „Je to klasická kampaň o statusu quo,“ říká. „Úkolem opozice, nejen SPD, ale především vyzyvatele v boji o post kancléře, je nabídnout přesvědčivou vizi budoucnosti,“ podotýká také muž, který se v minulosti na několika volebních kampaních sociálních demokratů podílel.

Letos se to podle něj SPD nepovedlo, protože tak jako většina ostatních stran vsadila především na téma bezpečnosti, a to jak sociální, tak vnitřní. Nedokázala ovšem podle Stausse upoutat pozornost na moderní témata, otázky digitalizace nebo demografických změn.

Finále kampaně: Obavy z AfD

V Mnichově se v pátek večer uskutečnil závěrečný mítink CSU za účasti kancléřky Angely Merkelové (CDU), v Berlíně se zase na poslední chvíli snažili voliče nalákat Zelení a Levice. Zelení, kteří mají v aktuálních průzkumech podporu mezi sedmi až osmi procenty, závěr kampaně pojali jako maraton, při němž se jejich lídři Cem Özdemir a Katrin Göringová-Eckardtová během posledních 42 hodin před nedělním hlasování zastaví ve všech 16 spolkových zemích. 

A to na tzv. těstovinových party, kde se rozdávají právě těstoviny. „Jde o to posílit se na posledních pár hodin kampaně a dát do finiše úplně všechno,“ vysvětlil David Maier, jeden z desítek dobrovolníků, kteří Zeleným pomáhají. „Věřím, že dopadneme lépe, než ukazují průzkumy, protože zelený hlas je pro Německo strašně důležitý. Jsme jediná strana, která se snaží něco dělat proti změnám klimatu,“ uvedl.

Dobrovolník Maier však zmínil i další důvod k posílení oproti průzkumům. „Především věřím, že AfD nebude tak silná. Myslím, že v tom jsou si všechny demokratické strany zajedno,“ dodal v narážce na protiimigrační a protiislámské hnutí, které se díky podpoře kolem 11 procent voličů může stát nejsilnější opoziční stranou. „Nechceme mít v parlamentu stranu, která bohužel využívá rasismus,“ uvedl šéf Zelených Özdemir.

Wagenknechtová: Merkelová patří do důchodu

Podporu kolem devíti až 10 procent má Levice (Die Linke), která by se ráda dostala na stupně vítězů. A předběhla tak právě AfD či Zelené.

Volební lídryně Levice Sahra Wagenknechtová se tvrdě opřela i do současné šéfky vlády Merkelové. „Tato kancléřka si nezaslouží žádné prodloužení funkčního období. Patří do důchodu,“ prohlásila.

Německé volby: Lídryně Levice (Die Linke) Sahra Wagenknechtová Německé volby: Lídryně Levice (Die Linke) Sahra Wagenknechtová | Reuters

Spokojení Němci

Wagenknechtová věří, že jen se silnou podporou pro Levici bude možné účinně bojovat za sociální spravedlnost. Právě ta je i jedním z témat, kvůli nimž tuto stranu přišla podpořit paní Marion (52) – a za nejpalčivější v tomto ohledu považuje rychle rostoucí nájmy. Otázka sociální spravedlnosti tíží však i další voliče. Jenže není jich tolik. 

Odborník Stauss totiž připouští i okolnosti, které vyzyvatelé Merkelové ovlivnit nemohli – a přesto mají na volební preference značný dopad. Patří mezi ně mimo jiné v průměru vysoká spokojenost Němců s životní situací nebo stále velká obliba kancléřky Merkelové.

Konec velké koalice?

Situaci hlavních vyzyvatelů Merkelové SPD pak v předvolební kampani zkomplikovalo i to, že byla poslední čtyři roky součástí vlády, a na koaličního partnera CDU/CSU se jí proto neútočilo jednoduše. Dosavadní průzkumy veřejného mínění ukazují, že v nedělních volbách oslabí jak CDU/CSU s podporou kolem 36 procent hlasů, tak SPD s podporou kolem 22 procent hlasů.

Zaznívají však i výzvy, aby voliči ukončili pokračování velká koalice CDU/CSU a SPD. „Velká koalice nesmí pokračovat,“ bouřil šéf Zelených Cem Özdemir.

Nejstarší voličstvo v dějinách. A mladí ztrácí chuť

O složení nového německého parlamentu bude moci v neděli rozhodovat zhruba 61,5 milionu oprávněných voličů. Polovina z nich je přitom podle německého Spolkového ústavu pro demografický výzkum (BiB) starší 52 let. O budoucnosti Německa tak bude rozhodovat nejstarší voličstvo v dějinách spolkové republiky. Ve vrcholící volební kampani ale politici necílí jen na starší voliče, snaží se získat i podporu mladých lidí.

„Právě pro nás jako mladou generaci mají tyto volby zásadní význam, neboť se v nich rozhodne o směřování země v budoucích desetiletích,“ uvedli před časem ve společném prohlášení mládežnické organizace, které se hlásí k unii konzervativních stran (CDU/CSU), sociální demokracii (SPD), Zeleným a liberální FDP.

Video  Angela Merkelová se setkala s prezidentem Zemanem.  - Blesk/ Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

S touto větou souhlasí i Florian Klawun (22), předseda Mladé unie (Junge Union, JU), mládežnické organizace CDU/CSU, která působí ve čtvrti Lichtenberg ve východní části Berlína.

„V poslední době je znát – nejen v politických organizacích, ale například i ve sportu či u dobrovolných hasičů – že chuť mladých se dobrovolně angažovat je neuvěřitelně silně na ústupu,“ říká Klawun.

Mladí lidé podle něj ztrácejí zájem o politiku, také u nich stejně jako u zbytku populace se projevuje tak často skloňované znechucení z politiky. Pokud chtějí projevit politickou angažovanost, podepíšou mladí podle Klawuna nanejvýš nějakou on-line petici. „Pak se cítí dobře… Ničeho tím ale nedosáhnou,“ vysvětlil.

Merkelová vlastní účet na Twitteru nemá

Starost o hlasy mladých, mezi nimiž jsou letos i zhruba tři miliony prvovoličů, nepřenechaly ale strany pouze svému dorostu. Například kancléřka Angela Merkelová i její hlavní soupeř, předseda sociální demokracie Martin Schulz, se nechali vyzpovídat youtubery.

Kancléřka Merkelová přitom – na rozdíl od jiných světových politiků – nemá ani vlastní twitterový účet. „Twitter vyžaduje neustálou pozornost. Musela bych pořád sledovat, co se tam děje, a hlásit se pravidelně ke slovu,“ zdůvodnila své odmítnutí zaregistrovat se na této sociální síti.

havran2 ( 23. září 2017 07:28 )

Ta by měla jít do důchodu,ale za mříže ! ! !

Zobrazit celou diskusi