Skutečnost, že na některých místech chce Praha 1 dočasně omezit pohyb jízdní kol, se na veřejnosti řeší už delší dobu. Radnice tuto myšlenku obhajuje tím, že v současnosti nelze omezení nastavit pouze pro elektrokoloběžky, které do značné míry nahradily už zakázané segwaye. K takovému kroku je potřeba úprava zákona, a než k ní dojde, chce městská část řešit situaci svépomocí.

Proti tomuto kroku veřejně vystupuje také spolek Auto*Mat, který se zabývá propagací městské dopravy s přívětivým dopadem na životní prostředí. „Vyhánět cyklisty z centra je opravdu nešťastné řešení. Moderní města je tam naopak lákají a staví pro ně bezpečné cyklostezky. V pěších zónách by cyklisté mohli jezdit po vyhrazených koridorech podobně jako v Haagu. Také zde může platit omezení jejich rychlosti, ale ne úplný zákaz. Obojí stávající legislativa umožňuje, snaha Prahy 1 zakázat jízdu na kole kompletně je projevem nezájmu najít funkční řešení,“ uvedl ve svém vyjádření Vratislav Filler ze spolku.

„Praha rozhodně není první evropské město, které bude v některých svých částech muset cyklisty omezit. Měst s časovým či úplným zákazem jízdy cyklistů v oblastech s vysokou intenzitou pěšího provozu je řada. Pravdou je, že Praha 1 a její úřad lokální časové omezení cyklistů připravuje. Stejně tak je ale pravda, že za tato omezení jsou zpracovávány objízdné trasy,“ uvedla v reakci na informace spolku Auto*Mat mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Kdy, kde a jak?

V souvislosti s omezením cyklistů v Praze 1 se v současnosti hovoří o časovém zákazu jejich pohybu na některých místech od 10:00 do 17:00 hodin. Předpokládá se jejich omezení na náměstí Republiky, v ulici Na Příkopě, v dolní části Václavského náměstí a v dalších ulicích. Radnice zatím pouze hovoří obecně o místech, která hojně navštěvují turisté. Podle spolku Auto*Mat se má dopravní komise Prahy 1 záležitosti věnovat ve čtvrtek 5. října s tím, že se dá předpokládat zahájení platnosti omezení od listopadu.

S těmito informacemi ale Praha 1 nesouhlasí. „5. října opravdu zasedá dopravní komise, na jejím programu ale toto téma zařazeno není. Téma se bude projednávat na zvláštním společném jednání dopravní komise a bezpečnostní komise. Termín stanoven doposud není. Zavedení opatření k některému podzimnímu datu je opět reálné, datum samo však opět zvoleno není,“ dodala ve svém vyjádření Veronika Blažková.

Auto*Mat plánuje na den před uváděným jednáním dopravní komise další akci. Ve středu 4. října hodlá v centru Prahy dát najevo svůj nesouhlas s plánovanými změnami veřejným protestem. Součástí iniciativy je také petice, která má v současnosti přes 2 300 podpisů.

Tohle je příčinou všeho: turisté na jízdních kolech a elektrokoloběžkách v samotném srdci Prahy:

Fotogalerie
15 fotografií