Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Znásilnění migranty prudce narostla, hlásal bavorský ministr. Popletl si čísla

Autor: jer, ČTK - 
22. září 2017
21:00

V minulém týdnu vzbudila v Německu pozdvižení statistika bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna (CSU), podle níž v této spolkové zemi v prvním letošním pololetí prudce vzrostl počet znásilnění. Nyní se ukazuje, že jeho čísla neseděla. Opozice ho viní z toho, že chtěl takhle citlivé téma zneužít v kampani před nedělními parlamentními volbami.

Herrmann, který je horkým kandidátem na funkci celoněmeckého ministra vnitra, původně uvedl, že počet oznámených znásilnění v prvních šesti měsících roku stoupl oproti stejnému období loňska o téměř 50 procent ze 463 na 685. Zároveň konstatoval, že počet případů, v nichž jsou podezřelými žadatelé o azyl, uprchlíci před válkou nebo cizinci, kteří mohou dočasně v Německu zůstat, se zvýšil dokonce o 91 procent ze 66 na 126 případů.

Tento týden už ale bavorské ministerstvo vnitra, jehož šéfa tvrdě kritizoval i zdejší premiér Horst Seehofer, uvedlo jiná čísla. Počet znásilnění podle něj ve skutečnosti stoupl o 4,4 procenta ze 68 na 71. Migranti jsou podezřelí ze 17 těchto činů, zatímco loni v prvním půlroce z devíti. Původní číslo 685 se podle ministerstva vztahovalo vedle znásilnění také na trestný čin sexuálního nátlaku.

Celkový počet sexuálních deliktů stoupl o 18,5 procenta z 2942 na 3485. Na rozdíl od Herrmanna ale jeho resort připomněl, že se na konci loňského roku zpřísňovaly zákony. „Je tak logickým následkem, že změna zákona vede k více trestním oznámením,“ řekl k tomu serveru Spiegel Online odborník na trestní právo Henning Ernst Müller.

Herrmann se kvůli svým nepřesným výrokům stal terčem kritiky nejen ve vlastní straně, ale třeba i u opozičních Zelených a v médiích. „Jeho vystoupení bylo stejnou měrou ostudné jako politicky nebezpečné,“ konstatoval list Süddeutsche Zeitung.

Ministrovi se podle deníku nesmí stát, že takto pomíchá čísla, zvláště u tak citlivého tématu a jen několik dní před volbami. Politika musí podle listu tento skutečný problém řešit racionálně a ne napomáhat šíření hysterie, což posiluje protiimigrační a protiislámskou Alternativu pro Německo (AfD).

marlen52 ( 6. října 2017 19:15 )

tak jen nekecejte ale jednejte už konečně

mart33 ( 23. září 2017 09:23 )

Orgány Dolního Saska se zřejmě pokoušely utajit před veřejností znásilnění provedené dvěma Syřany. http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/urady-dolniho-saska-chtely-pred-verejnosti-ut ajit-sexualni-delikt-syranu/

rada42 ( 23. září 2017 06:28 )

Jak se rozkoukaj - to bude teprve mazec...

Deneček ( 23. září 2017 04:54 )

Jen si zvykejte,když si přejete multikulti.

gabreta ( 22. září 2017 21:58 )

Ti Němci mají fakt zajímavý myšlení. On bude volit Zelené, protože jsou pro multikulturismus a ona bude volit Zelené, protože mají v programu i rovnoprávnost žen! Ty dva důvody si u Zelených nějak protiřečí co?

Zobrazit celou diskusi