Zatímco na jiných místech se sezona pomalu blíží ke konci, v Dolním Rakousku začíná páté roční období: dolnorakouský vinařský podzim. Hlavní vinařská země Rakouska s Dolnorakouskou vinařskou cestou v délce 830 km ohromuje svou téměř dvoutisíciletou vinohradnickou kulturou a spoustou akcí odehrávajících se kolem hroznů a nejen jich. Jaké regiony stojí za to navštívit, abyste si užili tu pravou podzimní náladu?

V období vinobraní se ve Waldviertelu konají početné gurmánské slavnosti oslavující regionální produkty. Kapr, brambory, mák a další pochoutky chutnají na severozápadě Dolního Rakouska opravdu skvěle. Oblíbené jsou i pikniky v přírodě, jež nabízejí weinviertelští hostinští. Bohatě naplněný piknikový koš s lahví vína se značkou ochrany původu Weinviertel DAC a regionálními specialitami si lze vychutnat na krásných místech a nabídne zcela soukromý gurmánský zážitek.

Ve Vídeňském lese se promění vodovodní turistická stezka v nejdelší šenk světa, tzv. požitkářskou míli „Genussmeile“. Ta je dlouhá 10 kilometrů, na kterých potkáte 80 vinařů a nespočet místních výrobců s nejrůznějšími dobrotami.

Turistická stezka ve Vídeňském lese se na podzim promění v nejdelší šenk světa, tzv. požitkářskou míli „Genussmeile“. Ta je dlouhá 10 kilometrů, na kterých potkáte 80 vinařů a nespočet místních výrobců s nejrůznějšími dobrotami.
Autor: Dolni-rakousko.info

Mostviertel zase láká na zážitkové cesty k místním producentům, kteří pěstují ty nejlepší hrušky, dřínky a víno. Ti, kteří milují zvěřinu, by neměli vynechat zážitkovou pěší túru v parku Ötscher-Tormäuer. Vydají se po stopách zvěře, piva a bylinkářství a ochutnají nečekané kulinářské zajímavosti.

Neuvěřitelné pokrmy z těch nejlepších waldviertelských brambor nabízí každoroční slavnosti v Gerasu. Na celé dva dny se náměstí promění v obrovskou kulinářskou tabuli plnou bramborových pokrmů a regionálních specialit.

Milovníci máku by neměli vynechat turistický den s makovým štrúdlem ve vesničce Mohndorf Armschlag. Během přibližně osmikilometrové pěší túry kolem vsi je možné si vychutnat to nejlepší pohostinství!

V popředí zájmu jsou v regionu Retzer Land kromě jedlých a ozdobných dýní také olejové dýně. Největší bobule světa, kterým se v nářečí říká „Bluza“, udávají každoročně během sklizní tón všeho dění a oslav. Sklizeň přibližně 600 různých odrůd dýní začíná kolem poloviny září a trvá až do října. Své pevné místo zaujímá „Bluza“ ve weinviertelském jídelníčku již stovky let.

Ve Waldviertelu je přes tisíc rybníků, které jsou plné kaprů. Výlovy jsou každoročně velkým svátkem. Největší se koná u rybníka Bruneiteich, cca 4 km severně od Heidenreichsteinu, kde si drží starý zvyk předávání ryb pomocí dlouhého lidského řetězu z vody až do kádí. Ale téměř každá větší vesnice pořádá slavnosti, kde se podávají dobroty nejen z kaprů, ale i dalších sladkovodních ryb.

Pokud byste si chtěli nejen užívat regionální speciality, ale také si trochu zasportovat, ideální je přibalit pohorky nebo kolo. Stezka světového dědictví „Welterbesteig“ v oblasti Wachau, které je zapsané na seznamu UNESCO, znamenitě ukazuje, jak nádherný je podzim v Dolním Rakousku. Skutečnou senzací mezi 14 etapami dálkových turistických tras jsou úseky mezi obcemi Weißenkirchen a Spitz a mezi obcemi Hofarnsdorf a Rossatz.

A pro ty, kdo se nechtějí moc vzdalovat od rodné hroudy je připravená kolem řeky Dyje okružní cyklostezka v délce 111 kilometrů, která pohodové cyklisty i rodiny s dětmi zavede z celodenního výletu zpátky do Česka.

Fotogalerie
20 fotografií