Byty v nástavbě objektu U Jam 23 mají velikost 1+1 a výměru 36 metrů čtverečních, jsou bezbariérové a upravitelné. „Upravitelnost spočívá v tom, že je možné byt prakticky okamžitě přizpůsobit bez větších nákladů pro osobu na vozíčku, doplní se jen snížená kuchyňská linka a madla. Již tři jednotky jsme takto upravili,“ vysvětlil radní David Šlouf.

Právě s ohledem na možnost přestavby bytu se nyní vyhledávají vhodní nájemci. „Jde například o osoby, jež trpí Parkinsonovou nemocí a je u nich pravděpodobnost, že časem skončí na vozíku. Tím, že není problém byt uzpůsobit jejich aktuálnímu stavu, zůstane zachována kontinuita jejich bydlení,“ vysvětlil Jan Souček z bytového odboru magistrátu. 

 Zdravotně postižení a senioři jsou totiž víceméně vyloučeni z komerčního bytového trhu. „Chceme jim proto ulevit i z pohledu placení nájemného. To u standardních bytů činí kolem 83 korun za metr čtverečný měsíčně, tak tady se platí pouze 50 korun,“ řekl primátor Martin Zrzavecký.

 „O komunitní byty je značný zájem, a to i vzhledem k ekonomické situaci lidí v důchodovém věku a jejich rostoucímu počtu, proto jsme se rozhodli byty postavit i bez dotace,“ dodal Zrzavecký.

Objekt U Jam 23 je domem s byty zvláštního určení, dosud v něm bylo 120 bytů, v nichž většinou bydlí jedna osoba, nových 11 jednotek je určeno dalším až 22 lidem. Výstavba trvala zhruba jeden rok, celkové náklady se vyšplhaly na 21 milionů korun.

Fotogalerie
4 fotografie