Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Trump se mi omluvil za zatčení ochranky,“ tvrdí Erdogan. Bílý dům to popřel

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
22. září 2017
08:20

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že po telefonu slyšel od amerického prezidenta Donalda Trumpa omluvu. Konkrétně za květnový incident s ochrankou hlavy státu, po které byla uvalena žaloba na 15 Turků. Muži byli zatčeni poté, co brutálně napadli demonstranty s kurdskými vlajkami. Před zraky amerických policistů se na protestanty vrhli a zkopali je. Erdogan teď tvrdí, že se mu Trump za celou věc omluvil, Bílý dům ale jeho tvrzení popírá.

Turecký prezident řekl v úterý v rozhovoru pro americkou stanici PBS podle překladatele následující: „Prezident Trump mi volal asi týden po incidentu, řekl, že se omlouvá. Dohodli jsme se, že si o tom promluvíme při mé další návštěvě země.“ Zaměstnanci tiskové kanceláře Bílého domu však pro deník The Guardian uvedli, že takhle to úplně nebylo: „Muži spolu mluvili, to je pravda. Diskutovali o spoustě věcí, ale rozhodně nedošlo k žádné omluvě.“

Nařídil zásah své ochranky sám prezident?

V květnu do Washingtonu zavítal prezident Erdogan. A zatímco se účastnil jednání se svým americkým protějškem, jeho početná ochranka napadla shromážděný dav. Lidé se sešli k mírovému protestu, přinesli si transparenty a kurdské vlajky. Devět lidí bylo zraněno, jeden ze svědků Seyid Riza Dersimi popsal hrůzný incident: „Bylo to šílené! Kopali do nás. Mohli nás zabít. Tohle je Amerika, ne Turecko – tady je nepřijatelné.“

Video  Erdogan přihlížel výprasku pro své odpůrce. Rozpoutal bitku sám?  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Šéf washingtonské policie podle tiskových agentur označil zásah turecké ochranky za „brutální útok proti pokojným demonstrantům“. „Násilí nikdy není vhodnou odpovědí na svobodu projevu. My tady podporujeme práva lidí na svobodu slova a mírové protesty, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertové.

Senátor John McCain se dožadoval toho, aby byl ze země vypovězen turecký velvyslanec. Roztržka ho velmi pobouřila. „Měli bychom ho odsud vykopnout,“ zmínil emotivně, aby dodal: „Tohle neudělali jen tak ledajací lidé, ale prezidentova osobní stráž. Někdo jim musel dát povel. Říct jim, aby šli ven a zbili demonstranty. Mělo by to mít nějaké následky, útočníky bychom měli identifikovat a postavit před soud.“

Incident otřásl napjatými vztahy

Na místě washingtonská policie zatkla dva lidi, následně z násilného činu obvinila 16 mužů, v srpnu pak další tři. Muže by měl čekat soud, hrozí jim až 15 let vězení. Dva z nich jsou Američané, další dva Kanaďané, zbylých 15 mužů jsou ale členy elitní turecké jednotky, která zajišťuje ochranu prezidenta Erdogana.

Incident otřásl už tak dost napjatým vztahem mezi Spojenými státy a Tureckem. Erdogan se nemůže smířit s tím, že USA nabídly podporu kurdským rebelům, ale zároveň odmítly vyhovět turecké žádosti o vydání islámského kazatele Fethullaha Gülena, kterého viní z loňského pokusu o puč. Turecký prezident je terčem mezinárodní kritiky zvláště pak pro omezování svobody projevu a zatýkání novinářů.

Erdogan v OSN: Skutečný problém jsou Kurdové!

Ke kurdské otázce se Erdogan vyjádřil i na Valném shromáždění OSN. Prezident poukázal na hrozbu terorismu, která se „jako rakovina šíří z prostředí syrského konfliktu“. Řekl, že Turecko se spolu s Ruskem a Íránem na konferenci v kazašské Astaně snaží zajistit pro Sýrii bezpečí, prosperitu a mír.

Hlavními viníky jsou podle tureckého prezidenta právě Kurdové. Obvinil je ze zneužívání boje proti Islámskému státu „ke změně demografické situace v regionu“. Erdogan rovněž důrazně upozornil na kritickou situaci barmských Rohingů, kteří jsou vystaveni krutému pronásledování a čelí humanitární krizi. Světové společenství podle něj této tragédii nevěnuje dostatečnou pozornost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi