Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komárek a Tejc dostanou na cestu ze Sněmovny 500 tisíc. Na odchodné jde 50 milionů

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
21. září 2017
15:50

Když skončí běžnému zaměstnanci v práci smlouva a zaměstnavatel ji neprodlouží, už nedostane ani korunu. Poslanci jsou na tom lépe. Když jim skončí mandát a už nejsou zvolení, mají nárok na nemalé odchodné. Minimální vyplácená částka je jeden měsíční plat – což je u poslance bez další funkce od ledna letošního roku 70 992 korun. Za další odsloužené roky ale částka narůstá. Sněmovna má na vyplácení odchodného připraveno téměř 50 milionů korun. 

„Poslední dobou jsem do té práce chodil nerad, protože nedokážu snášet tu atmosféru pokrytectví, toho žvanění a těch keců. Skutečně mě to stravovalo a teď je mi o dost líp,“ řekl nedávno přímo v Poslanecké sněmovně Blesk.cz poslanec hnutí ANO Martin Komárek, který se rozhodl už mandát neobhajovat.

Po Novém roce ale rozhodně strádat nebude. Patří totiž k těm, na které čeká štědré odchodné – tedy pokud nevezme nějaký „flek“ ve státní správě, na kterou myslí zákon s ukrutně dlouhým názvem Zákon o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu.

Základní plat poslance je od 1. ledna letošního roku 70 992,18 korun. Jenže Komárek nepobírá každý měsíc jen základní plat. Jako předseda Volebního výboru si přijde měsíčně na 100 tisíc korun. Začátkem příštího roku se tak může těšit od Sněmovny na půl milionu.

„Odchodné je ve výši tří platů plus je tam ještě kombinace s délkou období, což je jeden plat plus násobek celých let, které poslanec strávil ve funkci. To znamená, že poslanec, který tu byl od začátku až do konce, tedy celé volební období, dostane pět platů,“ řekl Blesk.cz ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

A podobně na tom bude také poslanecký matador Jeroným Tejc (ČSSD), který opustí sněmovní kuloáry po 12 letech. Jenže i on je předsedou výboru – Ústavně právního – takže se může stejně jako Komárek těšit po odchodu z politiky do „civilu“ také na 500 tisíc korun.

Jen s jedním základním platem by pak v případě nezvolení odešla ze Sněmovny jen hrstka poslanců. Všichni ti, kteří nebyli zákonodárci ani rok. To jsou například Jan Skopeček z ODS, který nahradil Adolfa Beznosku (ODS), anebo František Petrtýl (ANO), který nastoupil do sněmovní lavice po Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO), která se stala hejtmankou Středočeského kraje.

Pokud by byli stejně jako teď jen řadovými členy výborů po celé funkční období, mohli by v případě nezvolení odejít ze Sněmovny bohatší o téměř 355 tisíc korun. Jenže oba znovu kandidují na volitelných místech, tak možná ani žádné odchodné ze Sněmovny nedostanou.

Na odchodné mají nárok jen ti bývalí zákonodárci, kteří se tři měsíce po skončení mandátu neujmou jiné státní funkce.

„Takže pokud budou znovu zvoleni, nebo se stanou ministry, nebo budou stát v čele jiného orgánu ústřední správy, který je obsažen v zákoně o platech ústavních činitelů, tak ti nárok na to odchodné nemají,“ vyjmenoval Žamboch případy, kdy bývalí poslanci ztrácí na peníze nárok. Na příspěvek za „nezvolení“ mají přitom ve Sněmovně připraveno kolem 50 milionů korun.

Neúspěšní poslanci navíc mohou žádat o vyplacení takzvané přiměřené zúčtovatelné zálohy. Letos vůbec poprvé. Vedení Sněmovny má k těmto účelům v rozpočtu zhruba čtyři miliony korun.

Místa v dolní komoře parlamentu nebude v říjnových parlamentních volbách obhajovat zhruba čtvrtina nynějších poslanců. Dalším zákonodárcům hrozí konec kvůli jejich umístění na prakticky nevolitelných místech jednotlivých kandidátek. Voliči je ale mohou preferenčními hlasy nakonec do Sněmovny poslat.

Volby nás čekají 20. a 21 října. Mandát současným poslancům pak končí o pět dní později – tedy 26. října, přesně čtyři roky od posledních voleb. Každou předvolební středu od 14 hodin pak můžete na Blesk.cz sledovat Volební souboj 2017 o klíčových předvolebních tématech.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO PODZIMNÍ VOLBY NAJDETE ZDE

Video  „Lži. Blábolíte! Zhovadilost…“ 6 politiků se rozhádalo kvůli odpovědnosti za cenu mléka a šizeným výrobkům.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zednik ( 22. září 2017 12:58 )

Zatím nejasných 50 milionů na Čapáku je do jednoho sejří. Tady zcela jasných 50 milionů si společně rozkradou a mlčí. Vše je v pořádku

moiaza ( 21. září 2017 17:04 )

 Redaktoři zapomněli napsat, kolik dostává dělník, když opouští své zaměstnání. A ty loutky na fotkách by více zasloužily nakopat mezi nožičky, než takové peníze. Proto pro mě volby skončily dřív, než začaly.

kontraindikace ( 21. září 2017 16:59 )

 Proč tyhle kreatury dostávají odchodné? Byli zvoleni na dobu určitou (do příštích voleb). Z tohoto systému je mi opravdu špatně.

hejhej ( 21. září 2017 16:55 )

Každý rok přidáno k platům politiků tisíce, odchodné ve statisících a důchodcům s " velkou pompou" podle Marksové přidají pár stovek a velké navýšení důchodcům zase těm ,co mají velké důchody. To je politika ČR, zákony, aby hrabali poslanci. Nevolím strany, co tyto zákony vytvořili, což je ODS, ČSSD, TOP09 a KDUČSL.

maruch ( 21. září 2017 16:47 )

Za tu komedii co poslanci předváděli a předvádějí bych jim na odchodném , tak maximálně nas.ral do krku.Jsou to zaměstnanci lidí a chovají se jako nadlidi !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa