Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slováci povolili stavidla osobním bankrotům. Teď je chce rekordní počet dlužníků

Autor: bru/ČTK - 
21. září 2017
11:43

Na Slovensku po zmírnění podmínek na vyhlášení osobního bankrotu stoupl na nový rekord počet lidí, kteří se tímto způsobem snaží zbavit svých dluhů. ČTK o tom dnes informovala poradenská společnost Bisnode.

Za prvních osm měsíců letošního roku v pětimilionové zemi pod Tatrami vyhlásilo bankrot 2390 osob. Oproti loňsku to představuje nárůst na téměř trojnásobek, za celý minulý rok vstoupilo na Slovensku do bankrotu 841 lidí.

„Změnu přinesla novela zákona o konkursech a restrukturalizacích, která na Slovensku platí od března 2017. Ta ve velké míře zjednodušila vyhlašování osobních bankrotů,“ uvedla analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Video  103 tisíc Čechů bankrotuje. Kdo na nich v bídě ještě vydělá?  - Klára Bruclíková, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Dlužníci z řad občanů, kteří se chtějí zbavit závazků, na rozdíl od minulosti již nemusejí vlastnit majetek, aby mohli žádat soud o osobní bankrot. Nově také odpadlo zkušební období, během kterého dlužník po prodeji jeho majetku musel věřitelům ještě odvádět část ze svých příjmů. Výsledkem osobního bankrotu, který lze vyhlásit jednou za deset let, je smazání všech dluhů s výjimkou vybraných závazků, jako například výživné, či dluhů krytých záložním právem.

Slováci, kteří nezvládají splácet své závazky, si podle nových pravidel mohou vybrat ze dvou možností osobního bankrotu. Jedna z nich je konkurs, v jehož rámci je prodán dlužníkův majetek výměnou za smazání dluhů. Druhá možnost počítá s ponecháním majetku dlužníkovi, který část svých závazků musí uhradit podle splátkového kalendáře.

Slovenská centrální banka letos na jaře upozornila, že tempo růstu úvěrů domácnostem na Slovensku bylo loni nejrychlejší v celé EU a že slovenské rodiny mají málo úspor v porovnání s dluhy.

Zobrazit celou diskusi