Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud rozhodl o osudu „českého teroristy“ Silovského: Rozsudek ale neprozradí

Autor: ČTK - 
21. září 2017
10:25

Nejvyšší soud už rozhodl o dovolání Jana Silovského, který se chtěl v Sýrii přidat k organizaci Islámský stát (IS). Má si za to odpykat šest let ve vězení. Soud však zatím nezveřejní výsledek dovolacího řízení, nejprve musí vypracovat písemné odůvodnění a verdikt prostřednictvím Krajského soudu v Plzni doručit obhajobě i žalobcům.

„Soud rozhodl ve středu,“ potvrdil bez dalších podrobností jeho mluvčí Petr Tomíček. Informace je patrná z justiční databáze.

Krajský soud Silovskému původně v únoru uložil tři a čtvrt roku vězení. Odvolací Vrchní soud v Praze trest zpřísnil na šest let. Silovského blízcí verdikt považují za příliš přísný.

Silovského zadržela loni na začátku února turecká policie na letišti v Istanbulu. Měl u sebe letenku do města Gaziantep u syrských hranic, odkud chtěl odjet do syrského Džarábulusu a tam se připojit k bojovníkům IS. Tureckým policistům se muž přiznal, ti ho poslali zpět do Česka.

Silovský se doznal i českým vyšetřovatelům. Prý počítal s tím, že půjde do války, bude bojovat za ideologii IS a že bude zabíjet lidi. Později ale Silovský zpochybnil, že se chtěl v Sýrii skutečně zapojit do bojových akcí IS. U soudu řekl, že do Sýrie nejel zabíjet, ale nechat se zabít. Muž má psychické problémy.

Podle obžaloby z prosince 2016 hrozilo Silovskému za přípravu teroristického útoku až doživotí, státní zástupce ale v závěrečné řeči navrhl čin posuzovat podle nového doplnění trestního zákoníku jako podporu a propagaci terorismu, za což hrozí tři až 12 let vězení. Soudy se k této kvalifikaci přiklonily.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání