Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ošklivá nehoda Červeného kříže: Vezli pomoc uprchlíkům, 9 lidí zemřelo

Nehoda Červeného kříže se stala při převážení pomoci pro Rohingy z Barmy. (Ilustrační foto)
Nehoda Červeného kříže se stala při převážení pomoci pro Rohingy z Barmy. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
21. září 2017
08:18

Nejméně devět mrtvých a desítku zraněných si vyžádala v Bangladéši nehoda kamionu s humanitární pomocí Červeného kříže, určenou pro Rohingy uprchlé z Barmy. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na nejmenovaného pracovníka Mezinárodního výboru Červeného kříže, který hovořil pod podmínkou anonymity, protože nebyl oprávněn poskytovat informace médiím. Příčina nehody zatím není jasná.

Podle citovaného zdroje všichni mrtví pocházejí z řad bangladéšských pracovníků najatých pro distribuci balíků s potravinami pro 500 rodin z řad muslimských Rohingů v pohraničí. Podle místních úřadů šest lidí zemřeli na místě, tři další v nemocnici.

Více než 420 tisíc Rohingů uprchlo z barmského Arakanského státu na severu země do sousedního Bangladéše před vlnou násilí, která si vyžádala stovky lidských životů a tisíce spálených domů.

Nejnovější vlna násilí v Barmě začala, když povstalci z řad Rohingů před necelým měsícem zaútočili v Arakanském státě na několik desítek policejních stanic a vojenských stanovišť. Armáda zahájila protiofenzivu, jejímž cílem je podle kritiků vyhnat Rohingy ze země.

Podle agentury Reuters se stovky barmských buddhistů v Barmě ve středu snažily zablokovat pomoc muslimům v Arakanském státu, kde armáda podle OSN podniká etnické čistky. Očití svědci viděli demonstranty, snažící se zastavit loď s nákladem 50 tun pomoci v přístavu ve správním středisku Arakanského státu: lidé házeli zápalné lahve, než je policie rozehnala střelbou do vzduchu. Protest podle agentury svědčí o rostoucím nepřátelství, které hrozí, že zkomplikuje dodávání životně důležité pomoci, organizované Mezinárodním výborem Červeného kříže.

snehulak ( 21. září 2017 08:30 )

Pomáhat se má potřebným. Řešeno ústy mého syna : "Rohingové si začali." Pánbů to tak chtěl a pomáhat útočníkovi se nemá.

Zobrazit celou diskusi