První kolo dostal Vítězslav Dostál v šesti letech – to ještě neměl tušení, že se cyklistika stane jeho velkou, celoživotní vášní. O 30 let později, 21. listopadu 1994, se ze Staroměstského náměstí vydal na dobrodružnou cestu po vzoru Philease Fogga. Loučily se s ním davy rozjásaných fanoušků.

Dostál na své pouti ale nestrávil 80 dní, cesta mu trvala přesně tři roky a tři dny. 21. září 1997 se vrátil do Prahy, kde ho s nadšením přivítali. Přijel totiž první Čech, jenž objel svět na kole.

Cesta to ale nebyla jednoduchá. Na své skoro 60 000 kilometrů dlouhé pouti navštívil Dostál 58 zemí pěti kontinentů a nejednou se dostal do velmi těžkých a nebezpečných situací. V Kolumbii na něho například mířily samopaly pašeráků drog a v Argentině ho srazil kamion.

Přišla i krize

Stejně jako všechny své předchozí expedice absolvoval Dostál i tuto úplně sám, bez jakéhokoliv technického či zdravotního doprovodu. Měl s sebou všechno, co k tuláckému životu potřeboval: stan, spací pytel, karimatku, moskytiéru, horolezecký vařič, kanystry na vodu, lékárničku, mapy, pár náhradních dílů a nejnutnější zásoby jídla a pití. „Kolikrát mě přepadla krize a myslel jsem, že už to dál nepůjde,“ přiznal se po návratu.

Dostálův výkon později napodobili další, kupříkladu dvojice cyklistů Lucie Kovaříková a Michal Jon. Na společnou cestu kolem světa vyrazili v květnu 2002 a úspěšně ji završili v dubnu 2005.

Rodák z Bílovce na Opavsku (narozen v listopadu 1959) podnikl v dalších letech třeba i přejezd ze Severní do Jižní Ameriky po dálniční síti Panamericana. Žije v Hlubočci na Opavsku.