„Dostal jsem od právníka dopis, že bývalá první dáma požaduje honorář,“ tvrdil pro deník Aha! nakladatel Emerich Drtina, který sérii hrnečků prodával. „S bývalým prezidentem se zatím prodal jen jeden hrnek, nebude s tím problém,“ dodal s tím, že zákon neporušil, jelikož při výrobě nebyla použita fotografie, nýbrž malba výtvarníka, který za práci dostal zaplaceno.

Ovšem podle právního zástupce Havlové se má věc trochu jinak. „O jakékoli peněžité částce není v dopise paní Havlové ani čárka. Pan Drtina tedy uvedl nepravdu,“ uvedl JUDr. František Vyskočil, který někdejší první dámu zastupuje.

„Není pravdou, že by paní Havlová požadovala ve spojení s neoprávněným prodejem hrnků s podobiznou jejího manžela, pana Václava Havla, jakýkoli ‚honorář‘. Jediné, co nárokuje, je odstranění těchto hrnků, zdržení se jakékoli reklamy na prodej hrnků a sdělení údaje, kolik hrnků s podobiznou pana Václava Havla bylo prodáno,“ uvedl pro Aha! na pravou míru právník.

Pro oblíbenou herečku je tak očividně velký problém, že by měl portrét jejího muže figurovat hned vedle nacistického vůdce Adolfa Hitlera (†56), kubánského prezidenta Fidela Castra (†90) či diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina (†74).

Kromě nich se na reklamním letáku k hrníčkům objevily i další známé osobnosti – hokejista Jaromír Jágr (45), prezidenti Miloš Zeman (72), Vladimir Putin (64) a Donald Trump (71), německá kancléřka Angela Merkelová (63), papež František (80), král rock’n’rollu Elvis Presley (†42), herečka Marilyn Monroe (†36) a zpěvák Karel Gott (78).

Poslední jmenovaný se již vůči použití své podoby ohradil. „Pan Karel Gott nedal souhlas s pořízením ani užitím jeho podobizny na zmíněné produkty. Proto se poradí se svým právním zástupcem na dalším postupu,“ zaznělo v oficiálním vyjádření Mistrovy mluvčí Anety Stolzové.

VIDEO: Havlová na červeném koberci: Šokovala výběrem návrhářky!

Video
Video se připravuje ...

Havlová na červeném koberci: Šokovala výběrem návrhářky! Markéta Reinischová, Petr Soukup

Fotogalerie
88 fotografií