Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Orbán varoval před přistěhovalci ve střední Evropě: Nepáchejme sebevraždu

16. září 2017
21:35

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes varoval před drastickými následky, které podle jeho názoru bude mít přistěhovalectví. Země, které se už staly zeměmi přistěhovaleckými, se nezadržitelně stanou zeměmi se směsí národů, řekl dnes podle agentury DPA v Budapešti před zástupci církví působících v Maďarsku a stoupenci své vlády.

Orbán v této souvislosti opět zmínil amerického finančníka maďarského původu George Sorose, kterého považuje za svého úhlavního nepřítele. Sorosovým záměrem je podle něj přimět evropské státy k tomu, aby se staly přistěhovaleckými zeměmi. Premiér přitom tvrdí, že Sorosův plán chce národy východní a střední Evropy připravit o jejich křesťanskou a národní identitu.

Pro středoevropské země by bylo „prostě intelektuální sebevraždou“ převzít liberalismus západní Evropy, řekl podle agentury MTI rovněž Orbán na dnešním setkání v maďarské metropoli. Maďarsko by se pak podle něj stalo nejen přistěhovaleckou zemí, ale také domovem pro terorismus a zemí bez chráněných hranic.

„Nechceme být přistěhovalecká země“

„Toto vše je akční plán všeobecně nazývaný Sorosův plán,“ prohlásil premiér. „Nesmíme dopustit, aby se to stalo, a musíme vydržet do příštích voleb. Vláda je připravena bránit budoucnost křesťanského Maďarska,“ řekl také a dodal, že „i v Bruselu musí vzít každý na vědomí, že se nestaneme přistěhovaleckou zemí“.

Toto premiérovo vystoupení podle DPA jasně ukazuje, že nepřátelský postoj vůči Sorosovi bude patřit k jeho hlavním tématům v kampani před jarními volbami. Posílit si mocenské pozice zjevně chce také udržováním protiimigračních nálad ve veřejnosti.

Agentura DPA v této souvislosti napsala, že žádný Sorosův plán v této podobě neexistuje. Ve skutečnosti Soros v roce 2015 navrhoval, že by Evropa příliv uprchlíků a migrantů nejlépe zvládla rovnoměrnějším rozložením těchto lidí v členských státech Evropské unie.

Takto na jaře protestovali lidé proti Orbánovi. Nelíbili se jim kroky proti Sorosově univerzitě: