Pro Slávka P. z malého městečka na Domažlicku měla být sobotní večerní služba ve výchovném zařízení Medvědí Kámen u Rybníka stejná jako ty předešlé. Když nastupoval do práce, netušil, že ho chce zabít trojice zdejších kluků.

Podle informací Blesku se mu chystali zabodnout šroubovák do krku a pak ze zařízení utéct. Pro svůj hrůzný plán chtěli získat i ostatní chovance. Jeden z nich ale budoucí oběť varoval. „Naštěstí ale vychovatel svým jednáním jejich úsilí zmařil a k plánovanému útoku na jeho osobu nedošlo,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová.

Vychovatel se teď vyrovnává s hrůzným prožitkem. „Nechci s nikým mluvit,“ řekl štěrbinou ve dveřích.

Sám na celý ústav

Šokující je, že dospívající kluky závislé na drogách hlídá v budově na lesní samotě v bývalé základně pohraniční stráže nedaleko obce Rybník v noci jen jeden vychovatel a je to prý v pořádku.

V uvedené dny nic nenasvědčovalo tomu, že by se jednalo o jakkoli nestandardní situaci, kdy by mělo být personální zajištění posíleno, obzvlášť v případě, kdy byla kapacita zařízení naplněna pouze z poloviny. Vzhledem k této situaci bylo personální pokrytí vyhodnocenou jako adekvátní,“ uvedlo na dotaz Blesku Oddělení vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství, pod které zařízení Medvědí Kámen spadá. 

Skončili ve vazbě

Sem je ve středu poslal kvůli plánování vraždy domažlický soud. „Na základě předložených důkazů jsem dospěl k tomu, že mohli spáchat skutek, který je jim kladen za vinu, a žádosti o vazbu jsem vyhověl,“ uvedl soudce Milan Anderle s tím, že za mřížemi kluci skončili proto, aby nemohli utéci nebo ovlivňovat svědky.

Podle informací Blesku dva z trojice teď mají tvrdit, že plánování vraždy vychovatele byla jen legrace. U výslechu měli říkat, že to nemysleli vážně. Třetí z nich ale měl přiznat, že vraždu opravdu plánovali.

Fotogalerie
10 fotografií