Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vůdce ISIS znovu přežil zprávy o své smrti? Hon na Bagdádího pokračuje

Autor: Darina Jíchová - 
14. září 2017
18:20

Nejméně čtyřikrát už se objevila zpráva, že se podařilo zabít vůdce ISIS Abú Bakra al-Bagdádího. Ani jednou to ale zřejmě nebyla pravda. Naposledy byli Američané přesvědčeni o jeho smrti letos v létě, měl prý zemřít při jednom z jejich leteckých útoků. Ale kvůli nedostatku důkazů se americká armáda domnívá, že vůdce Islámského státu stále žije. Vojenské jednotky ho dál hledají a zpravodajské služby pátrají po všem, co by mohlo potvrdit nebo vyvrátit jeho smrt.

O posledním leteckém útoku nejsou skoro žádné zprávy. Americká armáda se k němu veřejně nepřihlásila. Podle všeho byl nálet založen na shromážděných důkazech, podle kterých se v oblasti měl nacházet jeden z hlavních vůdců ISIS, mohlo se jednat i o al-Bagdádího. Stanice CNN získala od anonymního zdroje zprávu, že vojáci na něj několikrát vystřelili, jeho smrt ale nebyli schopni potvrdit.

Dalším důvodem, proč si americká armáda není jistá, je i to, že při odposlouchávání komunikace mezi členy ISIS nezachytila žádné zprávy potvrzující jeho smrt. Ani na sociálních sítích ovládaných islamisty se neobjevilo nic, co by naznačovalo, že je al-Bagdádí po smrti. Američané věří, že jeho zabití by jistě vzbudilo mezi extremisty velký rozruch.

Jedna ze zpráv o smrti al-Bagdádího:

Video  Vůdce hrdlořezů z IS je mrtvý. Bagdádí ve škole propadal, z armády ho vyhodili.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

V červnu to byla zase ruská armáda, kdo tvrdil, že se jim podařilo zabít šéfa ISIS, ale ani to nebyla pravda. Americké bezpečnostní služby mapují jeho pohyb v Sýrii a snaží se zjistit, do jaké míry jsou jejich informace důvěryhodné a zda na jejich základě mohou jednat. Hlavní problém je to, že avíza o al-Bagdádím dostávají se zpožděním. Vůdce ISIS nikde nezůstává dlouho.

Velitel amerických jednotek v Bagdádu generálporučík Stephen Townsend už několikrát čelil zvídavým a často nepříjemným dotazům reportérů, které zajímalo, kde al-Bagdádí je a proč se jim ho ještě nepodařilo zajmout nebo zabít. „Nejsme schopni zjistit, kde přesně se al-Bagdádí nachází ani to, zda je naživu,“ sdělil novinářům během tiskové konference v Pentagonu.

„Ne, nevím, kde je. A jestli si myslím, že je naživu? Ano, myslím, že žije. Důvod je prostý, nemáme žádný důkaz, který by dokazoval opak. Dokud ho mít nebudeme, nezbývá než dál po al-Bagdádím pátrat,“ dodal Townsend na závěr konference.

V posledních měsících se podařilo vyhnat bojovníky ISIS z Rakky a Mosulu. Zpravodajské služby obdržely zprávu, že al-Bagdádí je momentálně někde v údolí řeky Eufrat, tedy v regionu, kde se pohybují syrské a ruské jednotky. Anonymní zdroj také sdělil CNN, že na základě posledního hlášení CIA proběhl v Sýrii ještě jeden letecký útok, CIA ale odmítla situaci jakkoliv komentovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi