Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kina se bojí promítat film o románku posledního cara. Kreml se hněvá, fanatici zuří

Autor: ČTK, pet - 
13. září 2017
19:30

Největší ruský řetězec kin oznámil, že nebude promítat film Matilda o milostném románku posledního ruského cara s petrohradskou baletkou. Reaguje tak na výhrůžky od náboženských fanatiků a krajních nacionalistů, kteří snímek považují za rouhání. Cara a jeho rodinu, zavražděné bolševiky, totiž církev prohlásila za svaté mučedníky. Útoky a nátlak proti kinům kvůli Matildě následně odsoudil ministr kultury a ozval se i Kreml.

Řetězec disponuje celkem 75 kiny s 624 promítacími sály ve 28 ruských městech. Další řetězce kin ještě váhají, jestli snímek na plátna pustí. Odhodlání Matildu zařadit do programu potvrzují zatím kina v Moskvě, kde jim radnice slibuje ochranu.

Oznámení sloučené sítě biografů Cinema Park a Formula kino, že snímek režiséra Alexeje Učitěle kina neuvedou s ohledem na bezpečnost svých návštěvníků, podle agentury Interfax natolik rozhořčilo ministra kultury Vladimira Medinského, že prohlásil, že jeho „pohár trpělivosti přetekl“.

Následně požádal policii, aby uklidnila „aktivisty utržené ze řetězu“, které označil za náboženské fanatiky. Akce proti Matildě podle něj představují porušení zákona i útok na státní kulturní politiku, jakož i zpochybňují ústavní zákaz cenzury.

Kreml označil za nežádoucí, aby repertoár kin omezoval nátlak extremistů. „K potírání extremismu naprosto není zapotřebí dávat nějaké zvláštní pokyny“, protože „situace je jasná“ a „dost nepříjemná“, prohlásil prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

Snímek Matilda, který Medinského ministerstvo povolilo s věkovým omezením diváků od 16 let, se má v ruských kinech promítat až od konce října.

Video  Trailer k filmu Matilda  - TPO Pok
Video se připravuje ...

Zapálená auta a sudy s benzinem

Už 4. září se kino v Jekatěrinburgu na Urale stalo terčem útoku terénní dodávkou naloženou plynovými bombami a sudy s benzinem. Nikomu se nic nestalo, protože požár se hasičům podařilo včas uhasit. Tento pokus údajně duševně nemocného muže o vypálení kina následoval po útoku zápalnými lahvemi na Učitělovo filmové studio v Petrohradu.

Dalším terčem žhářů se v pondělí stala auta patřící moskevské advokátní kanceláři, která poskytuje služby autorovi sporného snímku. U ohořelých vraků se prý našel papír s nápisem „Za Matildu“.

Snímek Matilda o vztahu následníka ruského trůnu a pozdějšího posledního cara Mikuláše II. s petrohradskou baletkou Matildou Kšesinskou vyvolal nevoli monarchistů, pravoslavného kléru i vedení muslimských autonomních republik na ruském severním Kavkazu.

Kampaň proti snímku vyvolala někdejší krymská prokurátorka, nyní poslankyně vládní strany Jednotné Rusko Natalija Poklonská. Snímek podle ní uráží city věřících i památku posledního cara.

Z filmu Matilda Z filmu Matilda | TPO Pok

„Je to rouhačský film“

Čečenský vládce Ramzan Kadyrov již dříve žádal, aby se film v jeho regionu nepromítal. Stejnou žádost zaslal do Moskvy i sousední Dagestán. Režisér se před výpady hájil i připomínkou, že carevičův románek s baletkou skončil před zásnubami s německou princeznou.

„Nejen pravoslavného křesťana, ale jakéhokoli věřícího ani nenapadne dát najevo svůj nesouhlas způsobem ohrožujícím životy a zdraví naprosto nevinných lidí,“ distancoval se mluvčí moskevského patriarchátu Vladimir Legojda od žhářských útoků. Modlitby pravoslavných věřících, aby se film nepromítal, a „demonstrativní násilí“ pocházejí podle preláta z „rozdílných mravních galaxií“ a počínání „pseudonáboženských radikálů“ si podle něj zaslouží jedině odsouzení.

V sibiřském městě Omsk skupina pravoslavných aktivistů uspořádala v pondělí šestihodinovou pouť s ikonami a modlitbami proti „rouhačskému a lživému filmu, natočenému speciálně ke 100. výročí bolševické revoluce“.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi