Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel elitní divadelník Hall (†86). Založil Královskou shakespearovskou společnost

Autor: pet, ČTK - 
12. září 2017
18:30

Ve věku 86 let zemřel v pondělí význačný britský divadelní režisér, sir Peter Hall, bývalý šéf britského Národního divadla a zakladatel Královské shakespearovské společnosti. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odkazem na britské Národní divadlo.

„Peter Hall byl mezinárodně uznávaným divadelním režisérem a uměleckým šéfem. Jeho dopad na umělecký život Británie ve 20. století nemá obdoby,“ uvedlo Národní divadlo v prohlášení. Dodalo, že Hall zemřel v pondělí v londýnské nemocnici v kruhu rodiny.

Londýnské Národní divadlo a Královská shakespearovská společnost tvoří spolu s londýnskou Královskou operou trojici nejvýznačnějších britských kulturních institucí financovaných z veřejných zdrojů.

Hall založil Královskou shakespearovskou společnost v roce 1960 ve věku 29 let. V čele souboru stál až do roku 1968. „Založením Královské shakespearovské společnosti dal vzniknout uměleckému souboru, jenž byl světovou špičkou nejen v shakespearovské produkci, ale obdobně slavil úspěchy při uvádění nových her všeho druhu. Byl to nejen senzační a pronikavý režisér, ale také vynikající umělecký šéf,“ uvedl sir Trevor Nunn, který britské Národní divadlo vedl po Hallovi.

Peter Hall byl významnou postavou shakespearovské Anglie. Peter Hall byl významnou postavou shakespearovské Anglie. | ČTK

Přesun celého divadla

Ten stál v čele první londýnské scény v letech 1973 až 1988. Národní divadlo během svého ředitelování přesunul z budovy Old Vic (stejnojmennou scénu na témže místě vede od roku 2003 Kevin Spacey) u nádraží Waterloo do betonové brutalistické budovy na jižním nábřeží Temže. Nešlo ovšem o pouhé stěhování: z divadla se třemi scénami za dobu svého působení vybudoval světově respektovanou a ambiciózní instituci, napsala BBC.

Během déle než padesátileté kariéry se Hall zasloužil o anglickou premiéru Čekání na Godota Samuela Becketta anebo první takzvané komedie hrozby Návrat domů od Harolda Pintera, napsal list The Guardian.

Hall byl také význačným operním režisérem. Vedle děl uváděných v britské Královské opeře režíroval i v Metropolitní opeře v New Yorku či na wagnerovském festivalu v Bayreuthu. V roce 2011 mu byla diagnostikována demence.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi