Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Škodovka i lamborghini „za hubičku“. Stát se zbavuje nepotřebných věcí

Autor: bud - 
13. září 2017
05:51

Luxusní sporťák za milion? I tak momentálně vypadá jedna z nabídek ve státním „bazaru“. Levně tady můžete pořídit nářadí, auto, elektroniku, náhrobní kámen i bukové fošny. Většinou jde o věci, které zabavila policie, případně je státu někdo po smrti odkázal. Státní kasa si díky prodejům každý rok polepší o miliony.

Fabia za 58 tisíc, motorová pila za 1800, notebook za 2800, páčidlo za 50 korun, ale i luxusní lamborghini za 1,25 milionu korun. Nejen tyto věci momentálně v dražbách nabízí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který má rozprodej nepotřebných věci na starost. Pokud o ně nemají zájem úřady, muzea, dětské domovy nebo jiné instituce, nabídnou se běžným lidem

Pendreky i vycpaná zvířata

Jde o věci, které zdědí stát po zemřelých lidech bez dědiců, případně o věci zabavené policií při vyšetřování. V prvním případě se jedná o nejrůznější starožitnosti, elektroniku, hudební nástroje nebo třeba automobilové veterány. Objevila se ale i vycpaná zvířata nebo třeba koňský kočár.

U trestné činnosti jde většinou o nástroje nebo zbraně. „Stát získává nejrůznější páčidla, pilky, šroubováky, kleště nebo různé zbraně, jako jsou nože, boxery, pendreky nebo pepřové spreje,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Pokud se věci nemohou prodat, například kvůli znečištění nebo poškození, úředníci je zlikvidují. Občas se objevují také falešné průkazy nebo uniformy policie a celní správy. Ty se pochopitelně do prodeje také nedostanou. 

Cena jako jediné kritérium

„Do výběrových řízení se mohou přihlásit všichni zájemci, jediným kritériem je cena,“ říká Ležatka s tím, že je důležité ohlídat si hlavně povinné náležitosti nabídky a termín podání. Získané peníze zamíří jako „příspěvek“ do státního rozpočtu. Pokud jde o zajištěný majetek v rámci probíhajícího trestního řízení, rozhodne o způsobu použití soud.

Zájemci nejčastěji chtějí koupit auta, speciálně pak veterány. Nedávno se například prodávala Škoda 1000 MB s vyhlašovací minimální cenou 17 tisíc. V aukci se nakonec prodala za 88 tisíc korun.

Úřad také pořádá veřejné prodeje. Letos v květnu bylo v Českých Budějovicích nabízeno 40 věcí, šlo hlavně o předměty ze skla nebo porcelánu, nářadí, domácí kino i jízdní kola. „Licitace o ceně účastníky bavila, probudila v nich soutěživost. Rekordmanem aukce byl keramický džbánek s víčkem prodaný za 600 korun, který byl původně nabízen za deset korun,“ vzpomíná Radek Ležatka.

Kolik stát vydělá na prodeji nepotřebných věcí? Kolik stát vydělá na prodeji nepotřebných věcí? | Archiv CNC

Podívejte se v galerii na některé z věcí, které stát prodává:

agfor ( 13. září 2017 11:55 )

Ty hroby může stát přenechat Faladovi a Bláhovi ze Soběslavi. Aspoň nebudou muset okrádát pozůstalé o hroby na místním hřbitově. Oba jsou dobytkové z ODS.

Zobrazit celou diskusi