Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co dělat, když o volebním víkendu nebudete doma? Stačí si vyřídit voličský průkaz

Autor: Matěj Hynek - 
10. října 2017
05:12

Politické strany postupně zahajují své kampaně, jejich představitelé se na nás usmívají z tramvajových zastávek, billboardů a často i samotných autobusů. To znamená jediné, volby se rychle blíží. Pro mnohé lidi ale nepřináší pouze starost s tím, které straně dát svůj hlas, ale i nejistotu, kde a zda vůbec ho budou moci odevzdat. Ať jsou to studenti vysokých škol, lidé, kteří dojíždějí daleko za prací, nebo ti, kteří se rozhodnou vydat na dovolenou až v momentě, kdy od památek zmizí ty největší davy turistů. Volit ale můžete, i když 20. ani 21. října nebudete doma. 

„Pracuji a žiji v Praze, bydlím ale zatím pouze v podnájmu a trvalý pobyt mám stále nahlášený na jihu Čech,“ svěřil se Blesk.cz Marek, s tím, že kvůli práci musí často zůstávat v hlavním městě i přes víkend. „Nikdy nevím moc dlouho dopředu, který víkend strávím doma,“ vysvětluje, proč se rozhodl o voličský průkaz zažádat.

Podobné důvody vedly k žádosti i vysokoškoláka Matěje. „Vysoká škola pro mě znamenala stěhování ze středních Čech do hlavního města. Je pro mne ale důležité jít k volbám a svým hlasem rozhodnout o dalším směřování naší země,“ řekl k tomu student. Voličský průkaz pro něj znamená hlavně svobodu v rozhodování, kdy zůstat v Praze a kdy jet domů.

Jak získat volební průkaz

Pro každého, kdo chce využít své volební právo, existuje jednoduché řešení v podobě voličského průkazu. Ten může člověk získat na Obecním úřadu v místě svého trvalého bydliště. „Obecní úřad může voličské průkazy vydat nejdříve 5. října. Od té doby je schopen vystavit průkaz na počkání,“ upřesňuje za ministerstvo vnitra Klára Pěknicová.

Pokud se rozhodnete si voličský průkaz vyřídit, nemusíte zatím chvátat. „Pokud občané přijdou na obecní úřad osobně, mohou o voličský průkaz zažádat nejpozději do 18. října do čtyř hodin odpoledne,“ uvádí lhůtu, do kdy je možné průkaz získat Pěknicová.

Na úřad navíc nemusíte osobně, o průkaz totiž můžete zažádat také poštou. „V případě listinné žádosti je potřeba upozornit na to, že žádost musí být opatřená úředně ověřeným podpisem voliče, nebo musí být podána prostřednictvím datové schránky,“ zdůrazňuje Pěknicová. Ověření podpisu můžete ale vyřídit i na poště chvíli před tím, než žádost odešlete.

S volebním průkazem můžete k volbám i v zahraničí. „Díky voličskému průkazu může pak člověk hlasovat nejen v jakémkoliv zvláštním volebním okrsku v zahraničí,“ vysvětluje Pěknicová.

Jedinou skupinou občanů, kteří už nemají možnost se o své volební právo přihlásit, jsou ti, kteří mají trvalý pobyt v zahraničí. Ti musí být k volbám přihlášeni na konzulátech 40 dní před začátkem voleb. Tato lhůta ale utekla již 10. září.

Jak zjistit, kde volit

Pokud máte vyřízený voličský průkaz, ale nevíte, kde je ve vašem okolí volební místnost, tak nezoufejte. Jejich adresy zjistíte nejpozději 15 dní před začátkem voleb, kdy končí lhůta pro starosty, kteří o nich musí informovat. „V oznámení jsou uvedeny adresy všech volebních místností tak, aby občan věděl, ve které může hlasovat,“ dodává Pěknicová.

Hledání je jednodušší pro lidi, kteří chtějí volit v zahraničí. „Volič v zahraničí může hlasovat ve volbách do Poslanecké sněmovny na všech zastupitelských nebo konzulárních úřadech České republiky v zahraničí, s výjimkou konzulárních úřadů vedených honorárními konzulárními úředníky,“ vysvětluje Pěknicová.

Pokud tedy plánujete být v době voleb na dovolené, stačí se podívat na internetové stránky ministerstva zahraničí. Tam podle Pěknicové můžete najít seznam všech úřadů, kde budou otevřené zahraniční volební místnosti.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa