Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi vedou v počtu sebevražd, na život si sahají dokonce i děti. Proč?

Sebevražda
Sebevražda  (Autor: sebevražda)
Autor: mah, bud - 
19. září 2017
06:15

Češi jsou náchylnější k sebevraždě než jiné národy v Evropě i ve světě. Vyplývá to ze statistik Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle té si svůj život vezmou čtyři obyvatelé České republiky denně. Podle odhadů WHO navíc na každou sebevraždu připadá asi 20 nedokonaných pokusů. V Česku tak každý rok může dojít až k 30 tisícům pokusům o ukončení vlastního života. K drastickému činu, k jakému se odhodlal například i dramaturg ČT Aleš P., ale nemusí vést pouze psychické poruchy, jak by se mohlo zdát.

„V průběhu celého života páchají lidé sebevraždy v důsledku depresí. U lidí trpících duševní poruchou je život těžší a někdy mají pocit, že sebevražda jejich problémy vyřeší. Lidé také páchají sebevraždy v důsledku velkého tlaku,“ popsal pro Blesk.cz nejčastější důvody sebevraždy psycholog Jan Kulhánek.

Podle experta jsou častou příčinou sebevražd i dluhy nebo zjištění, že člověk trpí nevyléčitelnou nemocí.

Důvody se často významně liší podle věku člověka, který se o ukončení života pokusí. Asi třetinu sebevrahů tvoří mladí lidé do 34 let. U nich mezi důvody převládají konflikty v rodině nebo vztazích. „To jsou důvody pro impulsivně laděnou sebevraždu, kdy je člověk obklopen emocemi a bez velkého rozmýšlení to udělá,“ dodává k tomu Kulhánek.

Po mladých lidech jsou náchylnější k sebevraždě také senioři. Ty k drastickým řešením vede nejčastěji osamělost, časté jsou podle Kulhánka také bilanční sebevraždy, ke kterým se lidé odhodlají například kvůli závažné nemoci.

Podle psychologa se s myšlenkou na vlastní smrt v životě setká většina lidí. Problém však přichází ve chvíli, kdy na to člověk myslí denně, nebo dokonce plánuje, jak to udělat. Takoví lidé potřebují pomoc. Podle psychologa jde především o to, aby znovu získali naději na to, že existují i jiná řešení.

Pokud se bojíte o své blízké, buďte pozorní

Pokud má někdo pocit, že někdo z jeho blízkých může o sebevraždě přemýšlet, měl by ho sledovat. Lidé, kteří mají sebevražedné myšlenky, to podle Kulhánka často dávají najevo, i když jen vzácně řeknou, že se chtějí zabít. „Většinou říkají, že jim není dobře, nebaví je to tady nebo si neumí představit život bez člověka, který je opustil,“ popsal Kulhánek, jak poznat, že někdo z blízkých může zvažovat extrémní řešení.

V Česku si přitom každoročně vezme život na 1500 lidí. Podle světové organizace WHO přitom na 1 sebevraždu může připadnout dalších 20 pokusů, to znamená, že v Česku se o sebevraždu pokusí ročně na 30 tisíc lidí. Tuzemsko se tak řadí na čelní místa smutného žebříčku. Podle WHO patříme k zemím s nejvyšším počtem sebevražd v přepočtu na obyvatele.

„Nejvíce pokusů o sebevraždu se děje hlavně v dospívání mezi 14 až 16 lety, kde se často sebevražda nepodaří,“ řekl Kulhánek. Většina pokusů tak nekončí smrtí. Počty malých sebevrahů ale stoupají.

Podle posledních údajů, které má k dispozici Český statistický úřad, si mezi lety 2005 a 2015 vzalo život 35 dětí, kterým nebylo ani 15 let. To potvrzují i čísla Linky bezpečí, která v posledních letech musí řešit dvojnásobný počet telefonátů dětí, které o sebevraždě uvažují.

Mnohem častěji se rozhodnou vzít si život muži, kteří si na něj sáhnou čtyřikrát častěji než ženy. Větší pravděpodobnost sebevraždy je zejména v menších obcích.

Sebevrah může být nebezpečný i pro okolí

Lidé také čím dál častěji volí rafinované způsoby odchodu ze světa, kterými mohou ohrozit i ostatní. Nejčastější volbou sice stále zůstává oběšení, v posledních letech ale začalo přibývat i sebevrahů, kteří se rozhodli vzít si život v autě.

„Občas nás překvapí fantazie lidí, pokud jde o způsob, jak sejít ze světa. Některé sebevraždy jsou skutečně komplikované,“ řekl o tom Blesk.cz koroner David Tuček. Pro ilustraci popsal i sebevraždu, při které si člověk za jízdy v autě prostřelil hlavu.

Ročně navíc dochází k přibližně stovce sebevražd, při kterých člověk skočí před jedoucí auto nebo vlak. Stále časté jsou i pokusy o otravu plynem z domácích spotřebičů.

VIDEO: Sebevraždu páchají i známé osobnosti

Video  Tělo fotbalisty Rajtorala (†31) je v Česku: Z letiště ho odvezl pohřebák.  - David Malík
Video se připravuje ...