Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hurikán Irma »vysál« vodu z oceánu: Odliv uvěznil mořské živočichy na mělčině

Autor: lm - 
12. září 2017
05:30

Hurikán Irma se blížil k americké Floridě s takovou silou, že místní zažili stejný jev jako předtím obyvatelé Baham. Hurikán z oceánu vysál vodu a obnažil jeho dno. Několika kapustňákům se to málem stálo osudným.

Na internetu se objevila videa šokovaných rezidentů z Floridy, které překvapil náhlý a masivní odliv v této oblasti. Může za to hurikán Irma, konkrétně nízký tlak v centru bouře způsobil, že voda začala stoupat a ustupovat od pobřeží. Podobná videa a snímky předtím sdíleli obyvatelé Baham.

Hurikán zasáhl některé oblasti Karibiku a Floridu takovou silou, že pozměnil strukturu oceánského dna kolem. Během pár dní by se ale mělo vrátit do svého přirozeného tvaru. 

To už by ale bohužel mohlo být pozdě pro některé vodní živočichy, kteří zůstali kvůli odlivu na mělčině. Na Floridě takto lidé nalezli několik kapustňáků. Naštěstí se našli dobrodinci, kteří uvízlým zvířatům vyrazili na pomoc i přes hrozbu blížícího se hurikánu. Lidé kapustňáky zvedli a odtáhli je asi sto metrů do hloubky. Na video z jedné takové záchrany se můžete podívat níže.

naidka ( 12. září 2017 09:54 )

Nosál větřil hurikán dlouho dopředu, tak věděli, co dělají.

Zobrazit celou diskusi