Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

První koncert po teroru: Arénu v Manchesteru zaplnily tisíce lidí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. září 2017
12:44

V Manchesteru se znovu otevřela multifunkční aréna, kde při teroristickém útoku 22. května po koncertu zpěvačky Ariany Grandeové přišlo o život 22 lidí. Na zahajovací benefiční koncert, který provázela přísná bezpečnostní opatření, dorazilo 14 000 lidí. V úvodu vystoupil podle deníku The Guardian manchesterský starosta Andy Burnham, který přečetl jména všech obětí tragédie. Dav při každém z nich zatleskal.

Znovuotevření se účastnily i rodiny obětí a mnoho těch, kteří byli při útoku zraněni, událost byla naprosto vyprodaná a výtěžek koncertu poputuje na Nadaci manchesterského památníku, která chce obětem vybudovat trvalý pamětník. V hledišti byla Millie Robsonová (15), které v květnu skončila se šrapnely v noze, i matka Olivie Campbellové (†15) Charlotte.

Video  Zdrcená matka o smrti Olivie (15) z Manchesteru: Není to oběť!  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

„Musela jsem se sem vrátit, chci jim ukázat, že se nebojíme, jsme hrdá na to, že jsme se tu sešli,“ řekla Campbellová tisku. Akce nesla název „My jsme Manchester“ a vystoupily na ní ty největší umělecké hvězdy, mnoho z nich pochází přímo z města. Diváci i vystupující neskrývali své emoce.

Sebevražedný útočník Salman Abedi (†22) odpálil na konci koncertu Ariany Grandeové ve foyeru arény nálož, výbuch zabil 22 lidí a zranil více než 200 dalších. Nejmladší oběti bylo 8 let.

Na místě byl i speciální tým psychologů, kdyby někdo z přítomných potřeboval pomoc. „Hrál jsem tady mnohokrát, často jsem sem na koncerty chodil, tenhle prostor byl vždycky plný radosti a smíchu. Věřím, že se nám ho znovu podaří radostí zaplnit, nemůžeme připustit, aby nad námi teroristi zvítězili. Oběti nebudou nikdy zapomenuty,“ řekl bývalý člen kapely Oasis a rodák z Manchesteru Noel Gallagher.

Video  Rekonstrukce útoku: Tohle se dělo uvnitř haly v Manchesteru  - Reuters
Video se připravuje ...

„Na to, k čemu v květnu došlo, nikdy nezapomeneme. Nezabrání to však tomu, aby se manchesterští fanoušci hudby scházeli a užívali si živou muziku,“ uvedl v prohlášení generální ředitel arény James Allen.

Na koncertu vystoupil i místní básník Tony Walsh, který během vigilie za oběti den po útoku pohnul dav k slzám svou básní „To je to místo“, v níž severoanglické město oslavuje.

Grandeová na koncertu nebyla. Do města se ovšem vrátila dva týdny po útoku a uspořádala tam charitativní koncert, jehož se účastnilo na 50 000 diváků. Manchester jí posléze udělil čestné občanství.

Video  Svědkyně útoku v Manchestru: „Ne, to se přece neděje lidem, jako jsme my“  - Reuters
Video se připravuje ...

„Myslím, že tenhle koncert je modelovou ukázkou britské povahy, toho, jak vracíme rány,“ řekl televizi Sky News komik Russell Kane, který událost moderoval. „Když jsem byl malý, babička mi říkávala: Za války jsme neseděli jen tak na zadku a nepočítali, kolik nám zbývá jídla. Když nás Němci bombardovali, seběhli jsme do tunelů, a tam si spolu zazpívali... to je britská povaha,“ dodal Kane.

Účastníky koncertu čekala zvýšená bezpečnostní opatření: každý z nich byl při vstupu podroben prohlídce a tašky, batohy či kabely přesahující určité rozměry (35 centimetrů x 40 centimetrů x 19 centimetrů) dovnitř nemohly. Přes kontrolu neprošla ani některá elektronická zařízení.

marlen52 ( 10. září 2017 16:07 )

celá afrika se stěhuje do evropy čím je chtějí živit oni dělat nebudou. na důchody nemocné děti atd peníze nejsou ale tihle nemakačenky chtějí uživit. kolik jich ještě nechají přijít. teď se cpou do španělska začínají i v bulharsku rumunsku atd obkličují nás pěkně a evropa si to nechává líbit já to prostě nechápu.merklová řekla islám do německa patří tak ať si ho tam klidně nechá ale ať ho nevnucuje jinám.

senil ( 10. září 2017 13:29 )

A zatím se ISIS ztěhuje do Evropy a naše bezzubé elity a EU s tím nic neudělají. A budou přibývat útoky a opět naše bezzubé elity a EU s tím nic neudělají. Připravme se na další útoky. Něco podobného jako Manchester očekávejme. http://www.epshark.cz/clanek/119/vydesi-radikalni-islam-zapad-az-k-paralyze

Zobrazit celou diskusi