Na první den odvezl George jen táta William (35), Kate (35) totiž z domu nepouští těžké zvracení způsobené čerstvě oznámeným těhotenstvím. William přijel svým range roverem na uzavřený dvůr, ostatních 560 žáků už muselo být vevnitř. Příjezd hlídal tucet uniformovaných i tajných policistů. Fanoušci měli smůlu, William jim tak akorát zamával z auta.

Oba prince přivítala na dvoře Helen Haslem, zástupkyně ředitele pro nejnižší ročníky. William pak v dobrém rozmaru prozradil, že synek nepředvedl žádný »hysterák«, jak se obával. Hoch byl jen trochu nesvůj. „Šlo to dobře. Jeden rodič tu měl s dětmi problémy, měl jsem radost, že jsem to nebyl já,“ smál se William.

Video
Video se připravuje ...

Princ George šel poprvé do školy! Bez maminky, jen s tátou Williamem a učitelkou Instagram

Jak to tam chodí?

1) Nejdřív podat ruku!
Den startuje v 8:30. Zapomeňte na hromadné vstávání při příchodu učitele, tady si s každým žákem podá ruku – a na konci, v 15:20, se stejně i rozloučí. Hodiny trvají 30 či 35 minut, někdy jsou spojené do dvojbloků. Kromě učitele je na každé i asistent.
2) »Dva roky« prázdnin
George a další frekventanti (4-13 let) mají poměrně dost volna. Už v půli října je čeká týden podzimních prázdnin, ty vánoční trvají od 14. prosince až do 8. ledna. V únoru je volno týden a kolem Velikonoc tři týdny! No, a v létě celé dva měsíce (6. července až 6. září).


3) (Ne)Tradiční předměty
Čtení, psaní, matematika (do 10, řazení, srovnávání, základní geometrie), tělocvik, to je klasika. Dál ale i francouzština (předškoláci se naučí pozdravit, počítat nebo profláknutou písničku Frère Jacques), základy informatiky (ovládání, správné sezení, internet, focení), balet s pianistou ((vnímání těla, rozvoj muzikality, vyjádření emocí), dramatická výchova (komunikace, empatie, představivost, sebevědomí).
Náboženství: škola je křesťanská, ale otevřená všem vírám. Výchova reflektuje situaci, že Británie má hlavně křesťanskou tradici, ovšem zohledňuje i ostatní.
4) Úkoly jen nepovinně
Domácí úkoly: až do čtvrté třídy nepovinné, děti mají také relaxovat. „Jako vše ostatní v rozumné míře, i nuda je dobrá,“ hlásá škola.
5) Kroužků je přehršel
Mimoškolních aktivit je celkem 24, od debatního klubu přes keramiku, hudbu až po řadu sportů včetně třeba golfu, karate či šermu. Škola má navíc v Alpách svou lyžařskou boudu!
6) Královské hodování
Kýble nesnědené univerzální hnědé omáčky a děcka se cpou proti škole ve fast foodu? Přesně tomu se Thomasova škola vyhýbá. Tady vede vyvážená, zdravá strava! Děti dostanou omáčku Stroganoff, jehněčí ragú s bylinkami nebo uzenou makrelu. Vše v biokvalitě, bez umělých přísad a nadbytku soli.

Video
Video se připravuje ...

Prince George jde poprvé do školy Facebook

Povinná uniforma

Angličtí žáci musejí nosit školní uniformy – tradice má posilovat hrdost na svou školu, ale také zahladit rozdíly mezi chudými a bohatými. Pro George to žádnou velkou změnu neznamená, Kate ho podobně konzervativně obléká celý život. Jeho školní ohoz pochází z londýnského obchodu Peter Jones, který měla v oblibě už Georgova babička Diana (†36). A že má obchod dostupné ceny, může se teď těšit na nával princových fanoušků.

Svetr - 700 Kč
Kraťasy - 660 Kč
Košile - 630 Kč (za 2 ks)
Aktovka - 370 Kč
K tomu podkolenky, kravata, cvičební úbor, kabát, plášť na výtvarnou výchovu a tak dále, vše ve školních barvách a s logem. Celkovou cenu princovy školní výbavy odhaduje deník Daily Mail na 16500 Kč.

Fotogalerie
19 fotografií