Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi vyráží na podzimní dovolené. Chtějí dál slunce a teplo, teroristů se nelekli

Autor: Zuzana Zelenková - 
9. září 2017
07:16

Češi si pro své dovolené u moře čím dále víc vybírají podzimní měsíce. Dokonce se nebojí ani do destinací, jako je Španělsko, nebo Egypt, kde přímo v sezoně došlo k teroristickým útokům. Lidé volí pro dovolené pozdější termíny i kvůli tomu, že se od nás teplo stěhuje pryč, a tak si za ním jednoduše dojedou. Dalšími důvody jsou třeba nižší ceny pobytů, letenek, nebo větší klid letovisek. Moře je ještě pořád teplé a na plážích se nemusí tolik tísnit.

„Je to trend, který v posledních asi pěti letech hodně posiluje, velká část lidí si teď odkládá dovolenou až na prodloužené léto, září, říjen, nebo dokonce až na listopad,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Asociace tiskových kancelářích ČR Jan Papež.

Video  Jedna z mořských příšer: První záběry Hlístouna červenohřívého (Mořského hada)  - YouTube
Video se připravuje ...

Podle Papeže za trendem stojí hned několik faktorů. Lidé si dlouho dovolenou rozdělují na několik kratších, jednu řeší doma, druhou po domácí dovolené v zahraničí a třetí v zimě na lyžích. Svoji roli ale hrají i peníze. Dovolená na podzim je výrazně levnější než v červenci a srpnu.

Egypta ani Španělska se Češi nebojí

Zajímavé je i to, kam cestovatelé rádi vyrážejí. U každé destinace je to podle odborníka trochu jiná situace. „Egypt se vrátil zpátky po arabském jaru, incident s pořezanou Češkou nemá na cestování žádný vliv. Lidé to berou spíš jako kriminální čin jednotlivce,“ uvedl Papež i s tím, že podobná situace je i v případě Španělska.

„To, co se teď stalo ve Španělsku, má úplně odlišnou reakci, než jsme čekali, nebo než jaká byla reakce na události z Paříže. Díky tomu, že Španělé v první reakci řekli, že se nedají a nenechají zastrašit a požádali turisty, aby jim pomohli, tak turisté proudí do Španělska úplně stejně jako předtím,“ dodal pro Blesk.cz Papež.

Stejně mluví i zástupci cestovních kanceláří. „Září a říjen jsou skvělé měsíce na dovolenou, neboť již není takové horko, ale moře je v destinacích stále ještě hezky vyhřáté a v letoviscích je též větší klid. To se odráží i na prodejích last minute zájezdů, které se v září prodávají mimořádně dobře, z pohledu prodejů jsou nejatraktivnější Řecko, Bulharsko a Egypt,” uvedl pro Blesk.cz Václav Nekvapil z cestovní kanceláře BlueStyle.

Dovolená pro seniory

Cestovatelé nezavrhli Španělsko, Egypt mají navíc ve stále větší oblibě. Cestovky sem vypraví několikanásobně víc lidí než loni. „Egypt je letos pomyslným skokanem roku, pořád roste ve stovkách procent oproti loňsku, to samé Španělsko, útoky v Barceloně neměly žádný vliv a Španělsko stále patří mezi stálice,“ prozradil Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer.

Podle Fischera jsou dovolené na okraji sezóny zajímavé také pro seniory. Ti je volí z finančních důvodů i kvůli tomu, že už není takové horko. Petr Šťastný z Alexandrie také tvrdí, že si lidé dopřávají dovolenou několikrát ročně. 

A kam lidé na podzim vyrážejí? „Lidé jedou za teplem. Takže tak jak se vzdaluje od nás, tak se prodlužují cesty za ním. To znamená, že v září ještě lidé jezdí do Středomoří, v říjnu pak do Spojených arabských emirátů, nebo do Egypta. V listopadu pak do jihovýchodní Asie, nebo do Karibiku,“ shrnul pro Blesk.cz Papež.

Teplo a finance

Slova cestovních kanceláří a asociace potvrzují i sami cestovatelé. Například podle Háty Sassmannové není výhodné jezdit v létě k moři, když je hezky i v Česku. „Máme oba s mužem sezonní přivýdělky přes léto a k tomu  normální zaměstnání, je tedy dost těžké vyjet v létě. Navíc podle mě postrádá smysl jezdit za teplem, když je hezky i v Česku. Ráda se směju známým, kterým doma prší na hlavu, a já jsem na pláži. Letos jedeme na Rhodos,“ prozradila pro Blesk.cz Háta.

A podobně to vidí i Jiří Nohejl, který se chystá do Bulharska. „Vyrážím do Bulharska, to je ale zapříčiněné i tím, že jsem byl velmi dlouho na nemocenské se zraněnou nohou. Každopádně myslím, že by nemusely být tak plné pláže,“ popsal Jiří. Kameraman Filip Štoček se chystá na Kubu. „V listopadu vyrážím na Kubu. Mimo sezonu jsou levnější letenky,“ dodal Filip. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi