Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hurikán Irma smetl celý ostrov v Karibiku. Zabil 10 lidí včetně dítěte, ničil domy

Autor: ČTK, bud, Mii - 
7. září 2017
13:00

Nejméně deset obětí si už vyžádal hurikán Irma, který se přehnal přes ostrovy v severovýchodní části Karibiku. Premiér ostrovního státu Antigua a Barbuda uvedl, že hurikán, který je nejsilnější v Atlantiku za poslední desetiletí, poničil devadesát pět procent všech budov na Barbudě. Podobná situace panuje také na ostrově Svatý Martin. Na své cestě Karibikem už hurikán Irma doputoval k Portoriku, kde odřízl 900 tisíc domácností od proudu. Hurikán přitom míří na Floridu.

Ostrov Barbudu hurikán Irma zcela zdevastoval, uvedl premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne. Poničených je podle předsedy vlády pětadevadesát procent všech budov na ostrově, zhruba dvacet procent z nich je zničených zcela.

Ostrov, na kterém žije zhruba 1600 lidí, je podle něj nyní „stěží obyvatelný“. Škody Browne odhadl na 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Zemřelo i dvouleté dítě

Řádění hurikánu si vyžádalo několik mrtvých včetně dvouletého dítěte, jehož rodina se snažila utéct z poničeného obydlí.

Devět z deseti budov na ostrově je podle premiéra nějakým způsobem poškozeno, některé stavby jsou zničené zcela. Přiletěli jsme na Barbudu a viděli jsme naprostou zkázu. Nikdy jsem necítil takový zmar,“ řekl Browne. Z 50 procent obyvatel jsou doslova bezdomovci,“ dodal. Obnova ostrova si podle něj vyžádá měsíce.

Nejméně šest mrtvých si hurikán Irma vyžádal na francouzské části ostrova Svatý Martin. Oznámil to prefekt nedalekého francouzského zámořského departementu Guadeloupe Eric Maire. „Bilance ale není definitivní,“ dodal.

Podle představitele místní samosprávy Daniela Gibbse je francouzská část Svatého Martina zničená z 95 procent. „Je to nesmírná katastrofa... Jsem v šoku,“ řekl. Zasažena byla i nizozemská část ostrova, která zůstává odtržena od světa. Sdělilo to ve čtvrtek nizozemské námořnictvo. 

Británie je kritizovaná za pomalou reakci

Irma se nevyhnula ani karibskému ostrovu Anguilla, který je britským zámořským územím. Živel zde napáchal „těžké a místy kritické“ škody. Uvedl to náměstek britského ministerstva zahraničí Alan Duncan.

Další britské zámořské území, Britské Panenské ostrovy, také utrpělo velkou škodu, naopak na ostrově Montserrat není devastace tak značná, jak se zprvu jevilo, dodal Duncan.

Britské karibské ostrovy Turks a Caicos, kde žije asi 30 tisíc lidí, by podle něj měla bouře zasáhnout ještě ve čtvrtek. Británie vyslala postiženým ostrovům na pomoc loď královského námořnictva se 40člennou posádkou tvořenou námořníky a armádními inženýry.

Premiérka Theresa Mayová telefonicky jednala s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o případné společné pomoci a později odpoledne by se měl sejít vládní krizový výbor. Londýn je podle místního tisku kritizován za pomalou reakci na živelní katastrofu, jelikož informace o škodách zveřejnil až několik hodin po události.

Portorikánci bez elektřiny

Po Závětrných ostrovech se hurikán Irma přesunul přes Panenské ostrovy k severnímu pobřeží Portorika. Bez proudu se na Portoriku ocitlo více než 900 000 domácností. Rozvodná společnost navíc varovala, že obnovit dodávky proudu do všech domů potvá až šest měsíců. 

Na Portoriku žije asi 3,4 milionu lidí. Výpadky postihly i nemocnice, 14 z nich si nyní musí elektřinu vyrábět z vlastních zdrojů pomocí generátorů.

Důvodem pomalého postupu obnovy je fakt, že rozvodová společnost kvůli špatné ekonomické situaci výrazně snížila počet zaměstnanců. Země navíc do rozvoje energetické infrastruktury dlouhodobě neinvestuje. Ostrov se potýká s vysokým zadlužením, které musí řešit i federální vláda ve Washingtonu.

Pracovník údržby Juan Tosado řekl, že v roce 1989 po hurikánu Hugo byl bez elektřiny tři měsíce. Očekávám, že nyní to bude stejné. Bude to špatné, citovala Tosada agentura AP.

Na Portoriku stejně jako na Amerických Panenských ostrovech a části Floridy platí stav ohrožení přírodní katastrofou, což místním vládám a samosprávám umožňuje čerpat pomoc od Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA).

Podle místních meteorologů bude Irma nejhorším hurikánem, který zasáhl ostrov od roku 1928. Hurikán San Felipe tehdy zabil na své cestě Karibikem přes 2700 lidí.

Zasaženo může být 37 milionů lidí

Na příchod hurikánu se už připravují Dominikánská republika, Haiti, Kuba, Bahamské ostrovy a také jih Spojených států. Floridu, kde už se evakuovalo kolem 25 000 lidí, by měl podle odhadů zasáhnout živel v neděli ráno místního času.

Z Floridy by se mohl hurikán přesouvat dál přes Georgii do Jižní a Severní Karolíny. I tyto státy vyhlásily ve čtvrtek stav ohrožení. Americké letecké společnosti kvůli hurikánu připravují rozsáhlé rušení letů.

Hurikán Irma dosáhl pátého, tedy nejvyššího stupně. Vítr, který ho doprovází, dosahuje rychlosti až 300 kilometrů za hodinu. Podle odhadu Organizace spojených národů by mohl hurikán Irma postihnout až 37 milionů lidí.

Expert na hurikány Kerry Emanuel z Massachusettského technologického institutu vypočítal, že Irma je silná zhruba 7 bilionů wattů, tedy dvojnásobek síly všech bomb, které byly použity za druhé světové války. Jelikož navíc Irma dosahuje této síly déle než 33 hodin, je podle záznamů nejdéle trvající cyklóna této intenzity ve světě. Uvedla to ve čtvrtek francouzská meteorologická společnost Météo France. Irma podle ní překonala i takzvaný supertajfun Haiyan.

Hurikán se nyní nachází nad mořem severně od východního cípu ostrova Hispaniola, o který se dělí Dominikánská republika s Haiti.

Po Irmě se v oblasti vytvořily už i další dva hurikány. Jak José, který se zformuloval v Atlantiku, tak Katia, která vznikla v Mexickém zálivu, zatím dosahují pouze prvního, tedy nejnižšího stupně.

karlamarie ( 9. září 2017 22:59 )

Časem (třeba za miliony let?) spláchne voda všechnu souš do oceánů a ze zeměkoule bude vodní planeta, budou z ní trčet jen neobyvatelné vysoké hory. A nic na tom nezměníme... Škoda, že nemáme možnost se zbavit aspoň 1/3 mořské vody, kdyby to tak šlo ji nějak "dopravit" třeba na měsíc, to by bylo, kdyby bylo!

Nezadat ( 7. září 2017 14:42 )

Doufám,že teprve nabírá na síle než udeří na USA.

ivoadler ( 7. září 2017 11:30 )

Ani se těm zničeným "domům" nedivím. Vždyť to jsou boudy z papundeklu.

Zobrazit celou diskusi