Klinika dětské chirurgie provedla v jarních a letních měsících v roce 2017 o cca 2000 více ambulantních vyšetření než loni ve stejném období. Hospitalizováno bylo i více pacientů, a to o 150 pacientů ve srovnání s loňským rokem,“ upozornil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

 

Podle mluvčího nemocnice počet hospitalizovaných dětí roste trvalou křivkou. „Největším rizikem jsou domácí trampolíny, jejichž počet přibývá. Lidé nedodržují, že na ní má být pouze jedno dítě, popř. děti stejné váhové kategorie. Není výjimkou ani to, kdy na trampolíně zraní své dítě vlastní rodič,“ upozornil Žára.

Problém je i tzv. parkur. „Děti a mladí lidé se při něm věnují uliční akrobacii a velmi často si přivodí úraz v podobě zlomenin končetin nebo otřesu mozku,“ upřesnil mluvčí nemocnice.

Pozitivnější zprávu přidali policisté. „V roce 2016 v souvislosti s dopravní nehodou zemřely na silnicích Jihomoravského kraje celkem čtyři děti. V letošních letních měsících nebylo v souvislosti s dopravní nehodou usmrceno žádné dítě. Těžce bylo zraněno celkem pět dětí a lehce 64 dětí,“ upřesnila mluvčí policie Štěpánka Komárová.

Brněnská dětská nemocnice ambulantně ošetřila za prvních osm měsíců letošního roku 17 605 dětí, 1210 jich muselo být v nemocnici hospitalizováno.

O zpříjemnění pobytu dětí v nemocnicích se snaží módní návrhářka Marie Zelená. Pro personál nemocnic vytvořila zástěrky, které dokážou dětem vykouzlit úsměv na tváři.

Video
Video se připravuje ...

Zdravotní personál Dětské nemocnice FN začal nosit tzv. veselé zástěrky. Vytvořila je návrhářka Marie Zelená, která chce dětem zpříjemnit pobyt v nemocnici. Hynek Zdeněk