Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diktátor Kim si „koleduje o válku“, varuje USA. Z Putinova Ruska zaznívají obavy

Autor: ČTK, simao - 
4. září 2017
19:32

Trpělivost s KLDR dochází, USA požadují u Rady bezpečnosti OSN ta nejtvrdší opatření proti Severní Koreji, uvedla dnes americká zástupkyně při OSN Nikki Haleyová. USA tento týden předloží návrh nové rezoluce reagující na provokace KLDR. To ruský prezident Vladimir Putin si volal s jihokorejským protějškem. Jaderné testy režimu diktátora Kim Čong-una také odsoudil.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes hovořil telefonicky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, oznámila tisková služba Kremlu. Ruský vůdce podle ní v rozhovoru rozhodně odsoudil akce Pchjongjangu, které „hrubě porušují příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, podkopávají režim globálního nešíření (jaderných zbraní) a jsou hrozbou míru a bezpečnosti v regionu“.

Ruské obavy z války

„Krajně složitou“ situaci je však podle ruského prezidenta možné řešit jen prostřednictvím obnovených rozhovorů a s aktivním využitím politických a diplomatických prostředků, uvádí se v kremelském prohlášení.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes v komentáři k zostřené situaci novinářům vysvětlil, proč Moskva vyzývá ke „klidnému“ řešení krize. „Státům stojícím mimo (tento region) se slovo válka vyslovuje velmi snadno. Země žijící v sousedství ale musejí být mnohem moudřejší a musejí volit vyvážený přístup k tomuto velmi vážnému problému,“ prohlásil mluvčí. 

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

To americký prezident Donald Trump se s korejským prezidentem Munem shodl na potřebě přijetí dalších sankcí proti KLDR. A jednali i o posílení bojové kapacity korejské armády.

Haleyová: Jaderný program KLDR je nebezpečnější než kdy předtím

Zástupci Číny a Ruska během jednání Rady bezpečnosti OSN jadernou zkoušku také odsoudili, místo o sankcích ale hovořili o jednání se severokorejským režimem a o potřebě ukončit společná vojenská cvičení armád USA a Jižní Koreje v oblasti.

„Navzdory našim snahám je severokorejský jaderný program pokročilejší a nebezpečnější než kdy předtím,“ upozornila však vyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová a podotkla, že severokorejský vůdce Kim Čong-un si „koleduje o válku“.

„Spojené státy válku nikdy nechtěly. Nechceme ji ani teď. Ale trpělivost naší země není neomezená,“ dodala americká diplomatka. Spojené státy podle ní připraví návrh nové rezoluce, s nímž jednotlivé země seznámí tento týden, aby Rada mohla hlasovat už příští pondělí.

Číňané kritizují Trumpa

KLDR je terčem postihů OSN kvůli svému jadernému a raketovému programu již od roku 2006. Dosud poslední sankce zakazující vývoz severokorejského uhlí, oceli či olova schválila Rada bezpečnosti v srpnu v návaznosti na dva červencové testy raket dlouhého doletu. Tyto sankce by podle odhadů expertů mohly snížit hodnotu ročního exportu KLDR ze tří miliard dolarů (66 miliard korun) o třetinu.

Rusko a Čína jsou vůči postihům proti KLDR tradičně nejzdrženlivější. Čína dnes zároveň kritizovala Trumpovu hrozbu ohledně zavedení tvrdých sankcí i vůči obchodním partnerům Severní Koreje. Mluvčí ministerstva zahraničí Keng Šuang tuto pohrůžku označil za nepřijatelnou a nespravedlivou.

Šéf Bílého domu na Twitteru napsal, že Spojené státy zváží uvalení obchodního embarga na všechny země, které obchodují se Severní Koreou. „Je nepřijatelné, aby se na jedné straně vyvíjelo obtížné úsilí najít řešení jaderné otázky a na druhé straně aby vlastní zájmy byly ohrožovány a vystavovány sankcím,“ řekl čínský mluvčí.

Přerušení obchodu se Severní Koreou by se dotklo především Číny, protože přes ni KLDR realizuje kolem 90 procent svého zahraničního obchodu. Sankce by však byly podle agentury DPA velmi málo realistickým krokem, protože by měly značný vliv nejen na americké hospodářství, ale znamenaly by i vážné oslabení světové ekonomiky.

Merkelová se ushodla s Trumpem ohledně sankcí

S Donaldem Trumpem se však po telefonu shodla v nutnosti rychlého prosazení nových sankcí vůči KLDR německá kancléřka Angela Merkelová.

„Oba se shodli, že zkouška vodíkové bomby představuje ze strany severokorejského režimu nové a nepřijatelné vyhrocení situace,“ uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert k telefonátu obou státníků.

„Německá kancléřka a americký prezident jsou toho názoru, že mezinárodní společenství musí pokračovat ve vyvíjení tlaku na režim KLDR a že Rada bezpečnosti OSN musí rychle přijmout další a přísnější sankce,“ dodal.

Jihokorejci: KLDR umí zmenšit jadernou bombu

Zatímco se mocnosti handrkují, jak s Kimovou Severní Koreou naložit dál, KLDR se připravuje na další testy balistických raket. A to včetně obávaných mezikontinentálních. Varovalo před tím dle agentury Reuters jihokorejské ministerstvo obrany.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že při nedělní zkoušce vodíkové bomby Pchjongjang odpálil nálož o síle 50 kilotun TNT. Jihokokorejský ministr obrany dnes rovněž prohlásil, že KLDR je podle něj schopna vytvořit miniaturizovanou jadernou zbraň. „Domníváme se, že ji mohou umístit na mezikontinentální raketu,“ varoval ministr Song Jong-mu v jihokorejském parlamentu.

O tom, že Severní Korea už zřejmě vyvinula miniaturizovanou jadernou hlavici, kterou může být vyzbrojena balistická raketa, informoval minulý měsíc i americký list The Washington Post s odvoláním na analytiky americké armádní rozvědky DIA.

Pchjongjang už loni v lednu tvrdil, že provedl zkoušku údajně miniaturizované vodíkové pumy, která podle něj měla sílu sedmi kilotun TNT. „I nadále registrujeme náznaky, že Severní Korea možná připravuje další zkoušky balistických raket. Podle nás může odpálit i mezikontinentální raketu,“ uvedl Čchang Kjung-su, činitel z jihokorejského ministerstva obrany. 

sepondt ( 5. září 2017 13:12 )

mam padla az 15;3o

sepondt ( 5. září 2017 11:57 )

skoda že jsem na mobilu vychutnam si odpoved az doma

sepondt ( 5. září 2017 11:55 )

se svym zasnenym názorem o kompromisu skoc za Kimem do zakopu

sepondt ( 5. září 2017 11:52 )

dobře vam tak rudy huby, o volbách ste rvaly tlamy pro trumpa

andorea ( 5. září 2017 07:10 )

Rusové mají pravdu. Chce to okamžitě obnovit diplomatická jednání. Navržený kompromis, že S.Korea zruší zbrojní program a USA s J.Koreou přestanou pořádat masivní vojenská cvičení Kimovi za zadkem, se mi jevil jako velmi dobrý. USA ho označili za urážku. Proč? Proč není snaha té válce zamezit?

Zobrazit celou diskusi