Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kanada poskytla azyl homosexuálům prchajícím z Ruska. Jsou tam „lovnou zvěří“

Autor: Darina Jíchová - 
5. září 2017
15:15

Kanadská vláda tajně pomáhá gayům uprchnout z Čečenska, kde jsou za svou orientaci zavíráni, a dokonce i zabíjeni. Tento program představila kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová, jejímž záměrem je nabídnout pomoc a útočiště všem, kdo to potřebují. I když úmluva nespadá pod mezinárodní právo, Kanada bude ve svém jednání pokračovat. „Chceme, aby Kanada posloužila světu jako vzor toho, co všechno dokáže liberální společnost,“ uvedl jeden z vládních zdrojů.

Čečenská republika, jedna z autonomních částí Ruska, je velmi konzervativní země a podle všech informací se na jaře tohoto roku začala drsným způsobem zbavovat všech gayů, napsaly o tom opoziční ruské noviny Novaja Gazeta, které rovněž přinesly informaci o tom, že nejméně 100 mužů bylo zadrženo na základě jejich sexuální orientace.

V deníku MailOnline se objevily zprávy o tom, že v Čečně vznikají nápravná střediska, která se velmi podobají nacistickým koncentračním táborům. Jejich cílem je uvěznit a mučit homosexuály a donutit je, aby opustili zemi. Ruská nezisková organizace zabývající se právy homosexuálů Russian LGBT Network sdělila západnímu tisku, že muži jsou štváni jako divá zvěř, často je umučí k smrti. V nápravném zařízení ve městě Argun je nyní nejméně 52 osob, zprávy se ale často liší. Je jisté, že nejméně 26 lidí bylo zavražděno.

Za poslední tři měsíce se do Kanady podařilo dostat 22 lidí, ti nejprve žili ukryti v Rusku, ale nyní jsou v bezpečí v kanadských městech. Celé Rusko je vůči homosexuálním netolerantní, gayové jsou diskriminováni, Kanada další várku utečenců čeká v několika nadcházejících týdnech.

„Kanada nabídla útočiště lidem, kteří byli v nebezpečí, to je skvělý počin,“ řekla Tanya Lokšinovová, ředitelka organizace Human Rights Watch, ruské humanitární organizace v rozhovoru pro časopis Globe and Mail. „Zaslouží si neskonalý dík a pochvalu za projev dobré vůle a tolerance, zachovali se správně,“ dodala.

Ředitel humanitární organizace Rainbow Railroad Kimahli Powell oznámil, že veškeré operace musí probíhat v naprostém utajení. „Diskrétnost je jediný způsob, jak budeme moct pokračovat. Jejich bezpečí je naší prioritou. S lidmi z Ruska nepřestáváme spolupracovat, chceme, aby se plně integrovali do naší společnosti,“ dodal Powell.

Kanadská vláda ostře vystupuje proti jakékoli diskriminaci LGBT lidí, jejich premiér Justin Trudeau přednesl projev na Mezinárodním dni boje proti homofobii, transfobii a bifobii. „V Kanadě i na celém světě musíme bojovat proti homofobii, transfobii a bifobii, musíme bránit práva na svobodu sexuální orientace a sexuální identity,“ řekl Trudeau. „Dozvěděli jsme se o porušování lidských práv homosexuálů a bisexuálů v Čečně a museli jsme jednat, lidská práva nemají žádné hranice.“

Čečenský lídr Ramzam Kadyrov sám uvedl, že gayové by se měli deportovat do Severní Ameriky. „Jestli nějaké najdete, odvezte je do Kanady. Hlavně ať jsou co nejdále od nás, nechceme je tady, v našich domovech. Náš národ musí zůstat neposkvrněný,“ nechal se slyšet Kadyrov. Homofobní praktiky prosazuje v Čečně od roku 2013, postavení LGBT komunity v Rusku se rok od roku zhoršuje. Vitit Muntarbhorn odborník na práva homosexuálů pro OSN už několikrát vyzval vládu, aby zarazila perzekuce.

„Žádáme Ruskou federaci, aby podnikla kroky k ukončení všech perzekucí namířených proti homosexuálům, úkolem nás všech je ochránit jejich život, práva a svobodu, situace v Čečensku je více než vážná,“ řekl Muntarbhorn.

Představitelé čečenské vlády veškerá obvinění odmítají a popírají, že by se v zemi něco podobného dělo, neboť u nich žádní homosexuálové nejsou. „Nemůžete stíhat a zatýkat lidí, kteří tu prostě nejsou. A i kdyby tu byli, naše vláda by se o ně nemusela starat, jejich vlastní rodina by je poslala, kam patří a odkud se už nemůžou vrátit,“ prohlásil chladně mluvčí Kadyrova.

sores ( 5. září 2017 17:13 )

Bože jen idiot bez IQ neví že ti lidé se s takovou orientací narodí!!!!!! Proč tedy nezasáhnou lékaři a nedělají přednášky a vysvětlení neandrtálcům!Jsem hetero ale v tomto se musím homosexuálu zastat! Vrah a pedofil je 1000x horší nežli homou.ši,kdy už to lidi pochopí! Ti přeci nejsou zločinci jako heteráci,akurát nemůžu vidět když se na veřejnosti olizují a objímají,je to hodně nehezký pohled na 2 mužský když to dělají.

al.bunda ( 5. září 2017 17:12 )

Kanada poskytla azyl homosexuálům prchajícím z Ruska. Jsou tam „lovnou zvěří“ Jako v té Kanadě jsou lovnou zvěří jo? Protože tak ten titulek vyznívá V každém případě je to tak správné

Zobrazit celou diskusi