Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předvolební „bitku“ se Schulzem vyhrála Merkelová. Pro Němce je důvěryhodnější

Autor: ČTK - 
4. září 2017
12:44

Německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF zveřejnily po nedělní televizní debatě uchazečů o kancléřský post Angely Merkelové (CDU) a Martina Schulze (SPD) výrazně odlišné průzkumy veřejného mínění. Zatímco podle ARD Merkelová jasně zvítězila, podle ZDF dopadl duel prakticky nerozhodně.

V průzkumu pro ARD Merkelovou za přesvědčivější označilo 55 procent diváků, Schulze 35 procent. V dosavadních debatách kandidátů na kancléře zatím Merkelová nikdy tak jasně nezvítězila.

U druhé veřejnoprávní televize ZDF ale nynější šéfka německé vlády zvítězila jen v poměru 32 ku 29 procentům. Jedenapadesát procent diváků navíc uvedlo, že Schulzovo vystoupení bylo lepší, než čekali, a 44 procent soudí, že teď mají na sociálnědemokratického politika lepší názor. U nynější šéfky německé vlády dalo stejný postoj v obou případech najevo jen 11 procent lidí.

Merkelová zase bodovala v kategoriích důvěryhodnosti (35 ku 22 procentům), sympatičnosti (40 ku 25 procentům) a odborných znalostí (41 ku 18 procentům). Za kancléřku by po debatě, která patřila k vrcholům kampaně před volbami 24. září, Merkelovou chtělo 53 procent diváků, Schulze 39 procent. Před debatou byl poměr 60 ku 33 procentům.

Předvolební duel plný kompromisů. Merkelová versus Schulz

Televizní debata německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) a jejího vyzyvatele v boji o post v čele německé vlády Martina Schulze (SPD) připomínala zasedání koaličních partnerů a byla spíše duetem než duelem. Tak nedělní diskusi, která měla být jedním z vrcholů kampaně před parlamentními volbami 24. září, vnímají německá média.

„Mezi politikou Merkelové a představami kandidáta SPD neexistují žádné skutečné rozdíly: uprchlická politika, integrace, odsuny, Trump, Erdogan, Severní Korea, vnitřní bezpečnost, úlevy pro rodiny, sociální důchodová politika – u mnoha témat vidělo publikum dva členy velké koalice,“ napsal list Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Schulz se podle něj v debatě sice snažil hledat konflikty, je ale pro něj těžké kritizovat kancléřku, která vede „sociálně demokratizovanou CDU“.

Podobně to vidí i deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Angela Merkelová a Martin Schulz jsou chyceni v koloběhu kompromisů, i kdyby spolu tolik chtěli vést duel. Angela Merkelová se v tom cítí docela dobře. Schulz se proti tomu naopak vzpírá, protože je to pro něj jako vězení,“ píše list, jehož hodnocení odpovídá postoji řady odborníků.

Podle nich je Schulz, jehož SPD ztrácí v průzkumech na konzervativní unii CDU/CSU kolem 14 procentních bodů, v těžké situaci, protože aby uspěl, musí na Merkelovou útočit. Zároveň ale dobře ví, že jeho strana poslední čtyři roky s Merkelovou spolupracuje v rámci velké koalice.

Server deníku Süddeutsche Zeitung vyjadřuje názor, že je sice ve skutečnosti Schulz mnohem lepším řečníkem než Merkelová, v neděli večer se mu ale nedařilo bodovat a kancléřku zasáhnout. List kvůli vyhodnocení debaty oslovil také odbornici na rétoriku, podle níž mohla nepřesvědčivost Schulze souviset i s tím, že na některé otázky odpovídal jakoby nazpaměť.

Deník Nürnberger Nachrichten míní, že by debatě prospěla účast opozičních stran, protože demokracie žije ze sporu mezi vládou a opozicí. „V Merkelové a Schulzovi spolu debatovali dva zástupci současných koaličních partnerů. Vláda tak vede spor sama se sebou. Pod soutěží o nejlepší představy si lidé představují jaksi něco jiného," konstatuje list.

Video  Angela Merkelová se setkala s prezidentem Zemanem  - Blesk/ Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

pupak ( 4. září 2017 16:18 )

To je dilema... Jako výběr mezi morem a cholerou.

Zobrazit celou diskusi