„Jak byl teď nemocný, tak pokud to šlo, tak jsem mu volal skoro denně. V pátek jsem mu volal vpodvečer a říkám mu: Ládínku, jak je? A on se vyjádřil dosti skepticky a najednou mi zničehonic třikrát za sebou řekl: Ahoj, Láďo! Ahoj, Láďo! Ahoj, Láďo! A zavěsil telefon,“ řekl smutným hlasem Županič.

„A pak mi volala Helenka, jeho dcera, že přijeli za ním do sanatoria, ještě se s ním stihli rozloučit a on odešel na věčnost. Volala mi asi v jedenáct večer, že Láďa už je v hereckém nebi,“ dodal pohnutě.

Podle informací Blesku byl slavný představitel majora Zemana od středy v kritickém stavu. „Zemřel na onkologickém oddělení v sanatoriu v Nové Vsi pod Pleší,“ tvrdí náš zdroj. Brabcova dcera Helena (53) ale jeho informace nepotvrdila ani nevyvrátila. „Otec zemřel na Pleši, to je pravda! Jsme teď celá rodina pohromadě a řešíme, co dál,“ řekla Blesku několik hodin po jeho smrti. Jejího otce trápilo mnoho let slabé srdíčko, ale o případném onkologickém onemocnění nikdy nemluvil, stejně tak jeho rodina.

Hercem od dětství

  • Vladimír Brabec se narodil 15. května 1934 v Praze a už od dětství, které strávil na Žižkově, tíhl k divadlu. Zpíval v Kühnově dětském sboru a hrál v žižkovském divadle Akropolis.
  • V roce 1953 absolvoval DAMU a první angažmá získal v divadle v Mostě. V letech 1954 až 1959 hrál v Divadle E. F. Buriana, poté se stal členem činohry Národního divadla, na jehož scéně vytvořil přes 70 rolí.
  • V roce 1994 ho pozval Ladislav Županič k hostování do Hudebního divadla Karlín.
  • V novém tisíciletí účinkoval i v muzikálech Divadla Broadway, například Kleopatra či Tři mušketýři.
  • Před kamerou se Vladimír Brabec objevil poprvé v roce 1948 v detektivní komedii Křížová trojka. Následovala řada menších i větších rolí, například v komediích Poslední růže od Casanovy, Svatby pana Voka, v rodinném filmu Kapitán Korda, v pohádce Z pekla štěstí či v dramatu Příběh kmotra.
  • Spoustu postav vytvořil v televizi a zahrál si i v jiných seriálech, než byl kontroverzní major Zeman, například v My všichni školou povinní či kriminálním seriálu ČT Případy 1. oddělení.
  • Samostatnou kapitolou v Brabcově kariéře byl dabing. Hlas propůjčil například Seanovi Connerymu (87), Jacku Lemmonovi (†76) či Gregorymu Peckovi (†87).

Županič: Dal jsem Láďovi práci

Možná mu tehdy nezachránil život, ale zcela určitě mu do něj vrátil radost. Ladislav Županič Vladimíru Brabcovi kdysi velmi pomohl. „Byl to úžasný kamarád! Když jsem byl ředitelem Karlínského divadla, tak jsem mu nabídl práci. Odešel z Národního a byl dost znechucený. Potkal jsem ho a řekl mu, že jsem ho viděl v Pygmalionu a byl vynikající plukovník Pickering. Tak pojď, budeme hrát My Fair Lady, a tam je Pickering daleko větší. Řekl mi – dej mi týden, a večer mi volal, že to bere! A pak jsme spolu hráli mockrát, měli jsme asi 200 repríz, byli jsme s ní spolu sedm týdnů v Japonsku. Pak jsem mu dal další role, hrál hlavní roli v muzikálu Viktor Viktorie, tam byl vynikající. Navrhl jsem ho na Thálii, dostal jsem do té nejužší nominace mezi poslední dva. Ten druhý byl shodou okolností taky člen mého divadla. Thálii mu tehdy nedali, a pak v novinách vyšel článek, který se jmenoval Pomsta za majora Zemana. A já s tím plně souhlasím,“ zavzpomínal pro Blesk Županič.

Zemana málem nenatočil

Role majora Zemana v normalizačním seriálu ho pronásledovala celý život. Mnoho lidí i kolegů mu ji dosmrti vyčítalo. Vladimír Brabec byl ale nad věcí. „Byla to dobrá role a hrál jsem ji dobře,“ řekl ještě nedávno pro Český rozhlas. Zeman ho zároveň ochránil před vstupem do KSČ. „Nikdo za mnou nepřišel a nezeptal se: Nechceš vstoupit do naší krásné komunistické strany,“ vzpomínal.

Přestože Brabce kdekdo kvůli seriálu považoval za komunistu, do strany nikdy nevstoupil. Nechybělo málo a seriál by ani nebyl. „Byl jsem v roce 1969 v zahraničí a rozhodnutý emigrovat. Ale děti byly tady,“ objasnil, proč nakonec před režimem neutekl.

Pohřeb bude v pátek

Rodina Vladimíra Brabce od víkendu vyjednává o tom, kde proběhne poslední rozloučení. Podle informací Blesku se mluví o pátku tohoto týdne. Místo pohřbu ani to, kde nakonec spočinou hercovy ostatky, ale zatím není známé.

VIDEO: Vladimír Brabec si postěžoval na současné filmy.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec si postěžoval na současné filmy Jan Jedlička, Hana Hoschlová

VIDEO: Zemřel Vladimír Brabec (+83): Jak vzpomínal na majora Zemana? Kdo na něm vydělal?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Vladimír Brabec (+83): Jak vzpomínal na majora Zemana? Kdo na něm vydělal? Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií