Resident Evil Revelations patří stejně jako čtvrtý, pátý a šestý díl k těm akčním. Naštěstí si ale ponechal alespoň hororový nádech. Atmosféra na lodi Queen Zenobia i v dalších lokacích jako na zamořené pláži nebo zasněžené hoře, kde loví zmutovaní vlci, by se dala krájet. Hádanky sice byly zjednodušeny na úroveň »najdi klíč k zavřeným dveřím«, ale některé z nich mají alespoň nádech staré Resident Evil školy.

Hra původně vyšla na začátku roku 2012 pro handheld Nintendo 3DS, kde zářila nejvíce. Příznivce hraní na velkých konzolích pak o rok později potěšila konverze pro Xbox 360, PlayStation a Wii U, která vůbec nebyla k zahození. A jelikož Capcom chrlí konverze všemožných Resident Evil dílů na nové systémy, neunikly Revelations ani PlayStation 4 a Xbox One, přičemž Nintendo Switch se dočká letos později. Bohužel, nebo bohudík?

Chris v akci
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Příběh rozebírat nebudeme. Je hloupý a otravný. Pojednává o bioterorismu ve stylu mýdlové opery. Jednotlivé kapitoly hry jsou totiž rozděleny jako epizody TV seriálu. Ve hře narazíte na více postav než v mexické telenovele. A většina z nich je otřesná. Vrcholem všeho je duo Keith Lumley a Quint Cetcham. Jsou hrozní a trapní. A Capcom je dokonce postavil do rolí hratelných postav. Naštěstí budete většinu času hrát za Jill a Chrise.

Jill dělá společnost obtloustlý a přehrávající tlouštík Parker Luciani, Chrise doprovází agentka Jessica Sherawat v botách na vysokých podpatcích. Postavy jsou prostě hrozné. Hrajete přitom vždy s parťákem, přičemž ho ovládá vždy počítač. Kooperace není možná. Je to nesmyslné, ale je to tak. Ve dvou si zahrajete pouze režim Raid, v němž likvidujete slizké nepřátele za body. Verze pro PS4 a XO obsahuje všechny mapy i zbraně.

Ooze po vás půjdou v různých tvarech a velikostech.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nejkontroverznější věcí na Revelations je absence zombií, které jsou pro celou sérii ikonické. Žádné nemrtvé ve hře nenajdete. Jedinými starými známými jsou plazí mutanti Hunteři. Nepřáteli v Resident Evil Revelations jsou slizcí mutanti Ooze. Jsou nechutní, deformovaní a jejich ostny a zuby vám dokážou zatopit. Útočí na vás v nejrůznějších velikostech i tvarech. I když to nejsou zombie, jsou dostatečně děsiví na to, aby vám z nich naběhla husí kůže.

Revelations jsou pravým akčním Resident Evilem druhé generace. Nechybí otočky, úskoky, míření přes rameno ani rychlý útok nožem. Hra navíc nepatří k nejkratším. Na první hraní u ní strávíte 10 až 12 hodin. Graficky prokoukla. Modely postav byly obohaceny o vyšší počet polygonů. Prostředí však nikoliv. Textury prostředí jsou rozmazané a kostičkované. Hra však celkově běží v rozlišení 1080p při 60 fps. To je slušné. Stáří je na Resident Evil Revelations znát, milovníkům akčních hororů a fandům Resiho však nelze tuto hru nedoporučit.

Série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Fotogalerie
39 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

Plusy:
Novodobý akční Resident Evil
Queen Zenobia a další atmosférická prostředí
Děsiví mutanti Ooze
Vylepšené modely postav

Minusy:
Zombie citelně chybí
Hloupý příběh a hloupé postavy
Kampaň nelze hrát v kooperaci
Rozmazaná prostředí

 

Infobox
Datum vydání: 29. srpna 2017 (PS4)
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One
Cena: 549 Kč
Výrobce: Capcom
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ