Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Hradci Králové dnes začíná letecká přehlídka: Přiletěl ukrajinský obr!

/
  • Letecká přehlídka CIAF v Hradci Králové.
    2. září 2017 ● 09:02

    Přiletěli do vydatného deště, ale přesto v dobré náladě! Příslušníci ukrajinského letectva dorazili včera jako první z letošních účinkujících na dnes začínající leteckou přehlídku CIAF. K vidění bude asi 70 letounů z 10 států.

     

  • 1.

    CIAF v Hradci Královém

    Ukrajinská posádka dorazila na hradecké letiště už včera ráno v obřím transportním letadle Iljušin IL – 76 MD v doprovodu dvou stíhaček Su – 27. „Let byl hezký, akorát viditelnost při přistávání byla špatná,“ řekl Blesku pilot 47 metrů dlouhého a 50 metrů širokého sovětského iljušina s přepravní kapacitou až 50 tun a 225 lidí. Ten bude na letošním 24. ročníku CIAFu největším vystaveným strojem. Do Hradce v něm dorazilo kolem 30 Ukrajinců i s talismanem - plyšovým medvídkem. Během včerejška přiletěly do Hradce stroje z Belgie, Slovenska, Polska a dalších zemí. Odpoledne přistálo i české armádní letectvo, které bude po oba dva dny v 11 hodin zahajovat letový šestihodinový program desetiminutovým průletem dvou stíhaček JAS-39 Gripenů, letounu C-295M CASA a dvojice strojů L-159 ALCA.

    Letošní ročník CIAF bude opět bohatý.
    Autor: J. Sedmík, M. Burianová

  • 2.

    AUTEM, NEBO BUSEM

    Hradecké letiště bude otevřené po oba víkendové dny od osmi hodin. Diváci sem mohou přijet auty a za 100 korun zaplatit za celodenní parkování, nebo jet mimořádnou linkou MHD. Ta bude jezdit od hradeckého terminálu ve čtvrthodinových intervalech a zpátky z letiště pojedou spoje každou půlhodinu. Dospělý zaplatí za jednu jízdu 25 korun, dítě od 6 do 15 let 12 Kč. Akce potrvá v sobotu i v neděli vždy do 17. hodiny.

    Iljušin Il – 76 MD dosedl na hradecké letiště včera ráno.
    Autor: Jitka Pecharová, ČTK, Karel Janeček

  • 3.

    ZA KOLIK?

    Vstupné na CIAF pro dospělého je ve výši 300 korun, děti do 15 let a držitelé ZTP nic neplatí. Pes má vstup zdarma, ale musí mít vodítko a náhubek.

    Stíhací letoun Su-27 z Ukrajiny.
    Autor: Jitka Pecharová, ČTK, Karel Janeček

  • 4.

    PLÁŠTĚNKY A DEŠTNÍKY

    Vzhledem k propršenému včerejšku a víkendové špatné předpovědi je vhodné vzít si na leteckou show dobrou obuv, deštníky či pláštěnky. V neděli, ale až odpoledne, by podle hradeckých hydrometeorologů měla oblačnost ubývat.

    Jeden z motorů iljušinu.
    Autor: Jitka Pecharová, ČTK, Karel Janeček

  • 5.

    40 UKÁZEK

    Pokud to počasí dovolí, návštěvníci air show uvidí asi 40 letových ukázek. Po zahajovacím průletu armádní techniky by měla vystoupit například česká skupina The Flying Bulls se stroji XA- 42, polský letoun TS-11 Iskra a MiG-15 UTI, vrtulníky Mi-24/35 a Mi–17 a ukrajinské stí hačky. Svoji premiéru bude mít v Hradci kunovický lehký dopravní letoun Evektor EV-55 Outback.

    Pohled do nákladního prostoru ukrajinského letounu Iljušin IL - 76 MD.
    Autor: Jitka Pecharová, ČTK, Karel Janeček

  • 6.

    BLESK V PATROVÉM BUSU

    Na přehlídce nebude chybět ani autobus Blesku, červený britský doubledecker. Pro návštěvníky tu je připravena odpočinková zóna s kavárnou, děti bude jistě zajímat skákací hrad, malířky na obličej a spousta dárečků. K počtení bude Nedělní Blesk se speciální přílohou CIAF.

    Odpočinková zóna Blesku.
    Autor: Jitka Pecharová, ČTK, Karel Janeček

  • 7.

    Dny NATO: Dorazí 80 letadel!

    Osmdesát letounů a přes 200 kusů pozemní techniky, šedesát akčních ukázek a patnáct hodin hlavního programu. I na to lákají pořadatelé Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil AČR na letištní plochu v Mošnově. Akce se uskuteční 13. a 14. září. Letouny přiletí z celého světa, zajímavostí bude například akrobatická skupina Saudi Hawks ze Saudské Arábie.

    Bombardér B-1B Lancer bude i letos jedním z lákadel Dnů NATO v Mošnově.
    Autor: Foto Blesk – Karel Janeček

  • 8.

    VIDEO: Český pilot Zbyněk Abel má ze cvičení ve Španělsku nepříjemný zážitek. Ve vzduchu se jeho bitevník srazil se supem. Musel nouzově přistát

    Video: To nejlepší z loňské airshow v Hradci Králové! Supermoderní stíhačky i bojové vrtulníky!

    Video
    Video se připravuje ...

    To nejlepší z airshow v Hradci Králové! Supermoderní stíhačky i bojové vrtulníky! Petr Soukup

    Fotogalerie
    14 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

gabreta:  Tohle dokázalo na dráze přistát a Angláni se netrefili. Bude to asi kvalitním Ruským výcvikem co?

(03. 09. 2017 20:58)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy