Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turci zatkli další Němce. Jsou za tím politické důvody, tvrdí Berlín

1. září 2017
14:04

Policie v Turecku zadržela další dva německé občany, kteří podle Berlína ve vazbě skončili z politických důvodů. Informovalo o tom dnes německé ministerstvo zahraničí. Německo-turecké vztahy jsou v poslední době napjaté mimo jiné právě kvůli více než desítce Němců, kteří jsou podle německé vlády v Turecku nespravedlivě zadržováni.

Dva německé občany v Turecku zadrželi již ve čtvrtek, řekla dnes novinářům mluvčí německé diplomacie Maria Adebahrová. Podrobnosti k jejich totožnosti ani k okolnostem jejich zadržení ale neuvedla. Podle všeho je zadržela policie na letišti v jihotureckém městě Antalya. Zástupci německého generálního konzulátu v Izmiru zatím se zadržovanými Němci mluvit nemohli, uvedla Adebahrová.

Po aktuálním zadržení se počet Němců v turecké vazbě zvýšil na 55. Dvanáct z nich je zadržováno z důvodů, které německé úřady považují za politické. Mezi těmito zadržovanými je mimo jiné dopisovatel deníku Die Welt Deniz Yücel, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za „německého agenta“, nebo ochránce lidských práv Peter Steudtner. Nejméně čtyři zadržovaní mají dvojí občanství – turecké i německé.

Očekáváme od Turecka, že propustí německé občany, kteří jsou ve vazbě v Turecku z neospravedlnitelných důvodů,“ uvedl dnes mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Zobrazit celou diskusi