„Vyjasňovali jsme si podmínky, za kterých je záchranná služba schopna postarat se o odložené dítě, a zároveň také otázky právní odpovědnosti,“ uvedl ředitel jihomoravské záchranky Milan Klusák a dodal: „Pokud blanenský babybox pomůže byť jen jednomu dítěti, má svůj význam.“

Babyboxy jsou většinou součástí zdravotnických zařízení, která mají dětská oddělení. Po uložení dítěte do schránky se rozezní alarm na novorozeneckém oddělení a personál jde miminko ihned vyzvednout.

Blanenský babybox bude fungovat v odlišném režimu. V ideálním případě bude zrovna na základně posádka, která miminko ze schránky vyzvedne, poskytne mu potřebnou zdravotní péči a následně dítě převeze do nejbližšího odpovídajícího zdravotnického zařízení. Může ale nastat situace, že budou všechny blanenské posádky na výjezdu. Pak dispečink vyšle některou z posádek z okolních výjezdových základen nebo z Brna.

Ve schránce je udržovaná kontinuální teplota a zajištěn přívod vzduchu. Dítě proto v babyboxu může bez problémů zůstat i desítky minut. Po celou dobu je navíc sledované přes kameru pracovnicemi krajského operačního střediska. Na Blanensku zatím žádný babybox není.

„Jsem přesvědčený, že význam zřízení babyboxu v Blansku je zásadní a že pomůže vstoupit do nového života nejednomu miminku,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

V Česku funguje v současnosti 71 babyboxů. Od roku 2006 do nich lidé odložili 158 dětí, z toho 19 v Jihomoravském kraji.

VIDEO: Holčičku z babyboxu, který je umístěný v prostoru radnice Prahy 6, převezla sanitka do nemocnice.

Video
Video se připravuje ...

Holčičku z babyboxu převezla sanitka do nemocnice. Video - Radnice Prahy 6