Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Martin Škoda: Balit holky jenom na jídlo by bylo hrozně povrchní

Video se připravuje ...
VIDEO: Adriana Krátká / BPŽ
2. září 2017 | 06:00

Martin Škoda (22) má navzdory svému mládí na kontě hned několik světových úspěchů. Nejčerstvějšími je zlatá a bronzová cena Gourmand Cookbook Awards, která je vnímána jako Oscar mezi kuchařkami. Na Primě mu začíná premiérový díl pořadu Hrdina kuchyně, kde spolu s ním vaří i Marie Doležalová (30), a my si popovídali mimo jiné o tom, jak jim to v kuchyni klape a jak balí holky přes jídlo. Tuto sobotu ho můžete vidět naživo na F.O.O.D. pikniku na Ladronce!

Obě vaše kuchařky slavily neuvěřitelný úspěch, najednou máte vlastní pořad v televizi, jak to vstřebáváte?
Mám strašnou radost, že obě knihy měly úspěch, protože to je důkaz toho, že se lidem moje práce líbí a nedělám to zbytečně. Je to pro mě největší odměna. Vlastní pořad v televizi je bonus navíc. Už to řeším pár let, ale nikdy jsem nechtěl jít do ničeho, co by se mi nelíbilo a za čím bych si nemohl stát. Hrdina kuchyně má moc fajn koncept, je to osobité a něčím jiné, a proto jsem kývl.

Marušku Doležalovou, která s vámi pořad natáčí, jste si vybral, nebo vám ji dohodili?
Bylo to tak, že se dostala do užšího výběru, ale musím říct, že to byla určitě jasná volba.

Jak vám to v kuchyni klape?
Myslím, že skvěle. Maruška je profi herečka a zvládá skvěle svoje pasáže, a do toho mě překvapilo, jak skvěle vaří. Já tam totiž občas přidávám i různé složitější věci a Maruška to všechno zvládá na jedničku a skvěle se doplňujeme.

Podívejte se na ukázku z dnešního prvního dílu:

Video se připravuje ...
Hrdina kuchyně dělá taštičky • VIDEO: Prima tv

Vy jste začal vařit hrozně brzy, kolik vám bylo, když vám vyšla první kuchařka?
Bylo mi sedmnáct a začal jsem ji chystat už v šestnácti, takže to jsem byl opravdu ještě malý chlapeček.

Když jste ji začínal chystat, myslel jste si, že by mohla dosáhnout takového úspěchu?
Už když jsem začal v osmi letech vařit, tak to bylo proto, že mě to hrozně bavilo a rád jsem také jedl. Sledoval jsem Jamieho Olivera a bavilo mě, jak bere jídlo jako součást kultury, něco, co si máme užít. Takže v šestnácti jsem si řekl, že vím, že některé věci v tomhle směru jsou špatně, a že bych svým vrstevníkům mohl ukázat, že to můžou dělat jinak. Nemusí chodit do fastfoodu, ale mohou si uvařit doma, klidně i to, co prodávají ve fastfoodu, ale dobře. Dal jsem dohromady knihu, která měla fungovat hlavně na mé vrstevníky a ukázat jim, že jídlo je super a měli by si ho užít.

Já si tu kuchařku moc dobře pamatuju, byla první, která spojovala hudební skladby a recepty. Vypadá to, že jídlo a hudba jsou pro vás v životě hodně důležité.
To máte pravdu, řekl bych, že to mám tak padesát na padesát, protože jsem odmalička strašně rád vařil, ale také chodil na koncerty. Doma v pokoji jsem si stavěl modely stageí, na kterých jsem dělal koncerty kapel, které v té době do Čech ještě nejezdily. K Vánocům celá rodina dostala lístek na koncert u mě v pokoji, kde byla stage i se světly, stroboskopy, světly na dálkové ovládání i malými postavičkami nebo projekcí. Zkrátka jsem si to užíval. Proto jsem se rozhodl u mé první kuchařky tyhle dvě věci propojit, protože jsem věděl, že mladí lidé mají rádi hudbu, ale vaření už méně, a když jsem spojil tyhle dvě aktivity, tak to zafungovalo.

Umíte hrát na nějaký hudební nástroj nebo zpívat, že byste se mohl stát zpívajícím kuchařem?
Hrozně rád bych zpíval, občas si zpívám v koupelně, ale není to ono. Když jsem byl malý kluk, bylo to lepší a možná mi to i šlo, ale pak přišla puberta a zpívání jsem nechal. Učil jsem se i na kytaru, umím čtyři akordy, takže taky žádná sláva. Co mi ale docela jde, je dýdžejování, občas hraju v klubech, ale bohužel ne dost, protože pořád vařím, ale to je v té hudební sféře asi jediné, kde bych se mohl zlepšovat a nějakým způsobem se posunout dál.

Myslíte si, že se vám to jídlo nikdy nepřejí?
Určitě ne. Jídlo je něco, bez čeho nejde žít. Když se dobře nenajíte, tak se vám bude špatně pracovat, budete mít horší náladu, budete unavená. S jídlem, a dobrým jídlem, které nemusí být drahé, je život daleko hezčí.

Když chcete zapůsobit na nějakou slečnu, co jí uvaříte?
Musím nejdřív zjistit zásadní body. Když by třeba ta dotyčná byla vegetariánka nebo neměla ráda brambory, tak musím najít nějaký kompromis. Vždycky se držím toho, že je lepší jednoduchá kombinace, která bude dobře vypadat a bude fungovat. Když si dáte něco k jídlu, tak první cítíte vůni, když tedy přinesu něco, co krásně voní, tak zbystří, pak se na to podívá, vypadá to hezky, a když to ochutná a je to dobré, tak výsledek je zaručený.

Myslíte si, že to je vaše eso v rukávu, co se žen týče?
Určitě je to bonus, ale nestavím na tom. Kdyby to bylo jenom o jídle, tak by to bylo hrozně povrchní. Je to i o jiných věcech, ale jídlo hraje relativně důležitou roli.

Existují barmani, kteří dokážou udělat člověku koktejl přímo na míru, dokázal byste to s jídlem?
Pravda je, že jsem to ještě mockrát nezkoušel, ale každopádně je to dobrý koncept na klub, kde nebudou jen koktejly, ale i jídlo na míru. Možná to zavedu, ale to má ještě čas.

Video se připravuje ...