Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chřadnou vám květiny? »Něco« je asi špatně! 5 rad, jak se starat nejen o pokojovky!

/
  • O květinu se musíte starat, aby vám vydržela a nejde jen o zalévání.
    31. srpna 2017 ● 09:31

    Chtěli byte mít doma spoustu květin, ale skončí to vždycky stejně – do koše vyhazujete zahnědlou rostlinu, která pokojovku nepřipomíná ani náhodou? Asi to někde děláte špatně, poradíme, jak se o pokojové květiny nejen v létě správně starat.

  • 1.

    Neutopte je!

    Zatímco nám častější přísun vody v horkých letních dnech prospívá, u pokojových květin je tomu naopak.  Zapomeňte tedy na denní zalévání, protože tak rostlinám akorát ublížíte. Můžeme zvýšit množství vody, klidně i na dvojnásobek, ale četnost zalévání by měla zůstat stejná. I v parných dnech by se mělo doplňovat množství vody maximálně dvakrát týdně.

    ...
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    Letnění pokojovek

    Léto ještě nekončí, i v září na nás čeká ještě spousta krásných teplých a slunečních dní. Pokud jste to tedy nestihli před prázdniny, udělejte »dovolenou« květinám v létě. Letnění totiž znamená, že pokojové rostliny, které pěstujeme v bytě, přesuneme přes léto ven. Květiny se nadýchají čerstvého vzduchu a nasají dešťovou vodu, která zbaví jejich listy prachu. Před velkými dešti a pařáky je ale schovejte. Při letnění nedáváme květiny ihned na přímé sluníčko, ale umístíme je nejdříve do stínu a až po nějaké době je vystavujeme do polostínu a následně na sluníčko. Zalévat je můžete klidně každý den. A pozor, jakmile přijdou první chladné noci, květinám končí »dovolená« a šup s nimi zpátky do pokojů.  

    ...
    Autor: shutterstock.com

  • 3.

    Žloutnutí listů

    Pokud začnou rostlinám žloutnout listy, je to způsobeno ostrým sluncem. Následně se listy zbarvují dohněda a opadávají. Ve vnitřních prostorech můžeme použít žaluzie, rolety či odstranit rostliny z okenních parapetů.

    Výstava Předjaří na Pražském hradě potrvá pouze 10 dnů. Vidět na ní můžete jak květiny, tak sochy či nábytek
    Autor: Daniel Černovský

  • 4.

    Zalévejte ve správný čas

    I zalévání květin má své zásady. Rostliny rozhodně nezalévejte přes den, když svítí přímé slunce. Voda se totiž z velké části odpaří a nedostane se ke kořenům. Ideálním časem je večer po západu slunce nebo brzké ráno, kdy na květiny ještě nesvítí slunce.

    Rostliny okysličují vzduch a čistí ho od jedů
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Řezaným květinám pomůže acylpyrin

    U řezaných květin platí ji jiná pravidla. Tou nejzákladnější radou je alespoň obden měnit vodu a zastřihávat šikmým řezem konce stonků. O trvanlivosti rozhoduje i to, kam květinu umístíme. Vyvarovat bychom se měli přímému slunci, průvanu a neprospívá jim ani blízkost topení. „Nesmíme však zapomenout na správnou výživu. V květinářství většinou dostanete speciální výživu v prášku, ve kterém jsou všechny potřebné živiny. Pokud však nemáte tento přípravek po ruce, můžete si poradit i s domácími zásobami. Využít se dá kostka cukru, acylpyrin nebo roztok z jablečného octa,“ radí odbornice Natallia Mičková.

    Zdroj: givelo.cz

    Z kytice řezaných květin se můžete těšit mnohem déle, když vyzkoušíte osvědčené triky.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy